25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Retrospectiva săptămânii

Loading
Без рубрики Retrospectiva săptămânii
Retrospectiva săptămânii

Leancă la BBC despre situația politică din regiune

 

leanca

Foto: abcnews.md

Premierul Iurie Leancă, invitatul special al emisiunii „Global” de marți seară, de la postul de tele­viziune BBC WORLD, a reconfir­mat poziția Republicii Moldova față de situația din Ucraina și a vorbit despre necesitatea identifi­cării unei soluții pentru conflictul transnistrean.

 

„Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea ni s-a întâmplat nouă acum aproape 23 de ani. Din păcate, nu am putut găsi o soluție pentru ieșirea din criză. Ceea ce s-a produs acum în Ucraina nu ne-a sur­prins”, a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul a menționat că trebu­ie să fie găsită o soluție nu doar pentru etnicii ruși din partea stângă a râului Nistru, ci și pentru cei care trăiesc pe malul drept al acestuia. „Sunt convins că este în interesul tuturor, nu doar al Republicii Moldova, să găsim o soluție pentru reglementarea acestui conflict. Experiența noastră ne demonstrează că, dacă nu reușim să o facem în mod rapid, această problemă poate deveni contagi­oasă”.

Potrivit premierului, evoluțiile din regiune generează îngrijorări serioase. „Poziția noastră față de Crimeea a rămas aceeași – Guvernul Republicii Moldova nu recunoaște legitimitatea plebiscitului de duminica trecută și optează, în con­tinuare, pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai declarat Iurie Leancă.

 

Șeful statului, la doi ani de mandate

 

timofti

Foto: rol.ro

Nicolae Timofti a fă­cut, în ziua de 18 mar­tie, bilanțul activității sale în calitate de președinte al Republi­cii Moldova la doi ani de mandat. Șeful sta­tului a trecut în revistă reușitele sale și a ținut să facă unele precizări cu privire la activitatea sa de până acum.

 

„Prioritatea mea a fost și este să asigurăm în R. Mol­dova un climat de liniște, stabilitate și mersul ritmic al procesului de integrare europeană. Pentru mine nu contează să fiu prezent zilnic în mass-media, ci ca lucrurile să meargă bine. Nu am luat tot timpul ati­tudini drastice față de lu­crurile negative din țara noastră tocmai pentru a nu inflama atmosfera. Fără o atmosferă calmă, nu am fi ajuns acum în pragul sem­nării Acordului de Asociere și la liberalizarea regimului de vize cu UE”, a menționat Timofti.

Șeful statului spune că activitatea sa, în calitate de președinte, și-a concen­trat-o pe politica externă, justiție, securitatea statu­lui, Armata Națională și conflictul transnistrean. „Sunt domeniile cheie pen­tru R. Moldova și sper să am în continuare o bună conlucrare eficientă cu instituțiile de profil pen­tru a întări aceste domenii. Nu întotdeauna am fost mulțumit de activitățile anticorupție.

Organele de drept ca CNA, CNI, Ministerul de Interne, Procuratura Ge­nerală, SIS, trebuie să fie mai ferme”, a specificat președintele țării.

Printre principalele realizări din anul care s-a scurs, șeful statului a menționat depășirea cri­zei politice din primăvara anului trecut. Vorbind de scopuri nerealizate, Nico­lae Timofti și-a imputat că nu a reușit să scoată în afara legii simbolurile co­muniste.

Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preșe-dinte pe 16 martie 2012.

 

Aparate cu aer comprimat, donate pompierilor din Moldova

 

pompieri

Foto: reporter.ro

După ce zece pompieri din țara noastră s-au în­tors din Estonia, unde au participat la un curs de pregătire a formatorilor Serviciului de protecţie îm­potriva gazelor şi fumului, zilele acestea au primit mai multe aparate cu aer com­primat. Donația din partea pompierilor estonieni a ve­nit după ce angajații Ser­viciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au studiat construcţia şi pro­cedeele de lucru ale aces­tor aparate.

 

Schimbul de experiență a venit în urma unui acord încheiat între Academia MAI din Republica Estonă și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI din R. Moldova, privind implementarea proiectului „Crearea siste­mului de pregătire a for­matorilor Serviciului de protecție contra gaze și fum”.

La modul practic, în cadrul vizitei la Academia Ministerului Afacerilor In-

terne din Estonia, au fost create condiții pentru exersarea folosirii acestor aparate cu aer comprimat. Donația numără 60 de aparate cu aer comprimat „Spiromatic 316” cu piese de rezervă, patru genera­toare de fum rece pentru instruire și un compresor de tensiune înaltă.

 

Cozi la secțiile de pașapoarte

 

pasaport-biometric

Foto: oldova-suverana.md

Subdiviziunile terito­riale ale Întreprinderii de Stat „Registru” re­cepţionează în medie 900 de cereri zilnic pentru perfectarea pa­şapoartelor biometri­ce. Comparativ cu pe­rioada octombrie 2013 – februarie 2014, este înregistrată o creştere cu 34%.

 

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţi­ilor informează că tendinţa de majorare a fluxului de so­licitări este determinată nu doar de aprobarea deciziei Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Euro­pene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, dar şi de pregătirea de perioada estivală a anului.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand