28 martie 2024
Chisinau
Varia

Retrospectiva săptămânii

Loading
Varia Retrospectiva săptămânii
Retrospectiva săptămânii

 

 

Zi istorică: statutul țării noastre în relația cu UE a fost oficializat

 

MD-UE

Foto: vocea.md

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cu 59 de voturi „pentru”

 

Votul a fost nominal. Pentru ratificarea acor­dului şi-au dat votul par­lamentarii care reprezin­tă partidele PLDM, PDM, PLR, PL, precum şi doi deputaţi neafiliaţi, Mihai Godea şi Iurie Bolbo-ceanu.

La ședința Parlamen­tului, la care deputații au ratificat Acordul de Asociere dintre Republi­ca Moldova și Uniunea Europeană, a participat și șeful statului, Nicolae Timofti. „Avem nevoie de acest Acord cu Uniunea Europeană pentru a duce la îndeplinire sarcinile primordiale care stau în fața noastră: consolidarea instituțiilor democrati­ce, combaterea corupției, modernizarea economiei, dezvoltarea infrastructu­rii, îmbunătățirea servici­ilor publice și multe alte­le. Încheierea Acordului de Asociere va confirma la nivel oficial, politic, ceea ce este o axiomă pentru toată lumea, și anume că Republica Moldova este o țară cu vocație emina­mente europeană!”, a menționat Nicolae Ti-mofti în discursul său.

Acordul de Asociere, semnat la 27 iunie, este încheiat pe termen neli­mitat şi intră în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni după data depunerii ultimului instrument de ratificare sau aprobare.

Mii de moldoveni, susținători ai integrării europene, s-au adunat miercuri în fața sediului Parlamentului. Ei au venit din toate colțurile țării ca să-și exprime adeziunea față de votul Legis­lativului. După ratificarea Acordului de Asociere la UE, conducerea Parlamentului, liderii forma-țiunilor parlamentare au ieșit în fața mulțimii și au rostit discursuri.

Conducerea CNSM s-a pronunțat în repeta­te rânduri în susținerea cursului proeuropean al Republicii Moldova.

 

Festivități în străinătate cu prilejul semnării Acordului de Asociere RM-UE

 

Cu prilejul semnării Acordului de Asociere RM-UE, care a avut loc la data de 27 iunie 2014, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare au organi­zat recepţii, mese ro­tunde, flashmob-uri şi au participat la diverse evenimente.

 

Majoritatea activităţilor au fost organizate în co­laborare cu ambasadele Georgiei şi Ucrainei, se arată într-un comunicat al Serviciului de informare şi comunicare cu mass-me­dia al MAEIE.

La evenimente au par­ticipat miniştri de Externe din ţările de acreditare, oficiali de rang înalt, re­prezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai cor­pului diplomatic, mediului academic şi diasporei din cele trei state semnatare.

Oficialii străini au sub­liniat importanţa istorică a Acordurilor de Asociere semnate şi au încurajat cele trei state să continue implementarea reformelor în diferite domenii în vede­rea racordării legislaţiilor naţionale la standardele Uniunii Europene.

La recepţiile organizate de către misiunile diplo­matice ale ţării noastre au fost servite vinuri şi pro­duse moldoveneşti. Eveni­mentele au fost reflectate pe larg de mass-media lo­cală. Festivităţile vor con­tinua şi pe parcursul lunii iulie curent.

Miercuri, 2 iulie, Parla­mentul Republicii Moldova a ratificat, cu majoritate de voturi (nominal), Acordul de Asociere RM-UE.

Totodată, România și Bulgaria, țări membre ale Uniunii Europene, și-au anunțat intenția de a rati­fica acest Acord în una din zilele următoare, acesta fi­ind un semn de susținere a țării noastre pe drumul spre integrarea europeană.

 

Șeful statului a efectuat o vizită în Bulgaria

 

timofti-bulgaria

Foto: presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut, pe 1 iulie, la Sofia, o întrevedere cu pre-ședintele Republicii Bulgaria, Ro­sen Plevneliev. Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convor­biri oficiale.

 

Ulterior, Nicolae Timofti și Rosen Plevneliev au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia preșe-dintele Republicii Moldova a mulțumit oficialităților de la Sofia pentru sprijinul acordat țării noastre în parcursul său european.

„Următorul obiectiv ambiţios al Re­publicii Moldova este obţinerea unei perspective clare de aderare la UE. Țara mea va aprecia mult sprijinul acordat în acest sens de Bulgaria”, a declarat Nico­lae Timofti.

Șeful statului s-a arătat convins că schimburile comerciale și culturale din­tre cele două țări se vor intensifica o dată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară asociată cu Uniunea Europeană.

Președintele Bulgariei, Rosen Plevne­liev, a declarat că între Chișinău și Sofia există „relații de prietenie și încredere” și a felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia semnării Acordului de Asocie­re cu Uniunea Europeană.

 

Preşedinţia rotativă a UE a fost preluată de către Italia 

 

Republica Italiană a preluat preşedinţia ro­tativă a Uniunii Euro­pene, începând de la 1 iulie. Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, i-a adre­sat, cu această ocazie, un mesaj de felicitare şefului Cabinetului de miniştri de la Roma, Matteo Renzi.

 

Iurie Leancă i-a urat omologului său italian o preşedinţie de succes şi i-a adresat invitaţia de a vizita, în acest răstimp, Republica Moldova. Italia va deţine preşedinţia rotativă a Uni­unii Europene timp de şase luni, până la 31 decembrie anul curent. Următoarea ţară care va deţine acest mandat este Letonia.

 

Reglementarea situaţiei din Zona de Securitate

 

dorotcaia

Foto: trm.md

Chişinăul solicită im­plicarea Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, precum şi a celorlalţi parteneri ai procesu­lui de reglementare transnistreană în de­tensionarea situaţiei în Zona de Securitate.

 

În cadrul unei întreve­deri a vicepremierului Eu­gen Carpov cu reprezentan­tul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementa-re transnistreană, Radojko Bogojević, vicepremierul a menţionat că situaţia în Zona de Securitate este în­grijorătoare. Oficialul s-a referit la şanţurile săpate în preajma satelor Doroţ­caia şi Pohrebea din raio­nul Dubăsari.

De asemenea, Eugen Carpov şi-a manifestat re­gretul privind decizia Ti­raspolului şi a Moscovei de a amâna pentru luna septembrie runda de ne­gocieri în formatul ,,5+2”, preconizată pentru mijlo­cul lunii iulie. Viceprim-ministrul a subliniat că actualmente Chişinăul este interesat de rezolvarea cât mai urgentă a problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină şi de restabilirea accesului fermierilor la terenurile aflate după traseul Tiras­pol-Camenca.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand