Zi istorică: statutul țării noastre în relația cu UE a fost oficializat
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cu 59 de voturi „pentru”
Votul a fost nominal. Pentru ratificarea acordului şi-au dat votul parlamentarii care reprezintă partidele PLDM, PDM, PLR, PL, precum şi doi deputaţi neafiliaţi, Mihai Godea şi Iurie Bolbo-ceanu.
La ședința Parlamentului, la care deputații au ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, a participat și șeful statului, Nicolae Timofti. „Avem nevoie de acest Acord cu Uniunea Europeană pentru a duce la îndeplinire sarcinile primordiale care stau în fața noastră: consolidarea instituțiilor democratice, combaterea corupției, modernizarea economiei, dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea serviciilor publice și multe altele. Încheierea Acordului de Asociere va confirma la nivel oficial, politic, ceea ce este o axiomă pentru toată lumea, și anume că Republica Moldova este o țară cu vocație eminamente europeană!”, a menționat Nicolae Ti-mofti în discursul său.
Acordul de Asociere, semnat la 27 iunie, este încheiat pe termen nelimitat şi intră în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni după data depunerii ultimului instrument de ratificare sau aprobare.
Mii de moldoveni, susținători ai integrării europene, s-au adunat miercuri în fața sediului Parlamentului. Ei au venit din toate colțurile țării ca să-și exprime adeziunea față de votul Legislativului. După ratificarea Acordului de Asociere la UE, conducerea Parlamentului, liderii forma-țiunilor parlamentare au ieșit în fața mulțimii și au rostit discursuri.
Conducerea CNSM s-a pronunțat în repetate rânduri în susținerea cursului proeuropean al Republicii Moldova.
Festivități în străinătate cu prilejul semnării Acordului de Asociere RM-UE
Cu prilejul semnării Acordului de Asociere RM-UE, care a avut loc la data de 27 iunie 2014, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare au organizat recepţii, mese rotunde, flashmob-uri şi au participat la diverse evenimente.
Majoritatea activităţilor au fost organizate în colaborare cu ambasadele Georgiei şi Ucrainei, se arată într-un comunicat al Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.
La evenimente au participat miniştri de Externe din ţările de acreditare, oficiali de rang înalt, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai corpului diplomatic, mediului academic şi diasporei din cele trei state semnatare.
Oficialii străini au subliniat importanţa istorică a Acordurilor de Asociere semnate şi au încurajat cele trei state să continue implementarea reformelor în diferite domenii în vederea racordării legislaţiilor naţionale la standardele Uniunii Europene.
La recepţiile organizate de către misiunile diplomatice ale ţării noastre au fost servite vinuri şi produse moldoveneşti. Evenimentele au fost reflectate pe larg de mass-media locală. Festivităţile vor continua şi pe parcursul lunii iulie curent.
Miercuri, 2 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat, cu majoritate de voturi (nominal), Acordul de Asociere RM-UE.
Totodată, România și Bulgaria, țări membre ale Uniunii Europene, și-au anunțat intenția de a ratifica acest Acord în una din zilele următoare, acesta fiind un semn de susținere a țării noastre pe drumul spre integrarea europeană.
Șeful statului a efectuat o vizită în Bulgaria
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut, pe 1 iulie, la Sofia, o întrevedere cu pre-ședintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev. Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbiri oficiale.
Ulterior, Nicolae Timofti și Rosen Plevneliev au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia preșe-dintele Republicii Moldova a mulțumit oficialităților de la Sofia pentru sprijinul acordat țării noastre în parcursul său european.
„Următorul obiectiv ambiţios al Republicii Moldova este obţinerea unei perspective clare de aderare la UE. Țara mea va aprecia mult sprijinul acordat în acest sens de Bulgaria”, a declarat Nicolae Timofti.
Șeful statului s-a arătat convins că schimburile comerciale și culturale dintre cele două țări se vor intensifica o dată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară asociată cu Uniunea Europeană.
Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat că între Chișinău și Sofia există „relații de prietenie și încredere” și a felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Preşedinţia rotativă a UE a fost preluată de către Italia
Republica Italiană a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, începând de la 1 iulie. Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, i-a adresat, cu această ocazie, un mesaj de felicitare şefului Cabinetului de miniştri de la Roma, Matteo Renzi.
Iurie Leancă i-a urat omologului său italian o preşedinţie de succes şi i-a adresat invitaţia de a vizita, în acest răstimp, Republica Moldova. Italia va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene timp de şase luni, până la 31 decembrie anul curent. Următoarea ţară care va deţine acest mandat este Letonia.
Reglementarea situaţiei din Zona de Securitate
Chişinăul solicită implicarea Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, precum şi a celorlalţi parteneri ai procesului de reglementare transnistreană în detensionarea situaţiei în Zona de Securitate.
În cadrul unei întrevederi a vicepremierului Eugen Carpov cu reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementa-re transnistreană, Radojko Bogojević, vicepremierul a menţionat că situaţia în Zona de Securitate este îngrijorătoare. Oficialul s-a referit la şanţurile săpate în preajma satelor Doroţcaia şi Pohrebea din raionul Dubăsari.
De asemenea, Eugen Carpov şi-a manifestat regretul privind decizia Tiraspolului şi a Moscovei de a amâna pentru luna septembrie runda de negocieri în formatul ,,5+2”, preconizată pentru mijlocul lunii iulie. Viceprim-ministrul a subliniat că actualmente Chişinăul este interesat de rezolvarea cât mai urgentă a problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină şi de restabilirea accesului fermierilor la terenurile aflate după traseul Tiraspol-Camenca.