20 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Retrospectiva săptămânii

Loading
Varia Retrospectiva săptămânii
Retrospectiva săptămânii

Angela Merkel i-a convocatpe premierii Moldovei, Georgiei și Ucrainei

 

merkel-leanca

Foto: realitatea.md

Întrevederea de mier­curi a premierilor Mol­dovei, Georgiei și Ucrai­nei cu cancelarul german Angela Merkel, la Ber­lin, face parte dintr-un lanțîntreg de discuții diplomatice centrate pe problema securității în regiune. Opinia aparține analistului politic Vasile Croitoru și a fost expri­mată pentru NOI.md.

 

„Moldova, Ucraina și Georgia sunt state ale Parteneriatului Estic, ca-re vor semna în curând Acordul de asociere. Cu siguranță, vor fi discuta­te aspecte ce țin de secu­ritate. Aceste state sunt cele mai vulnerabile din cadrul Parteneriatului Estic și expuse riscului unei intervenții milita­re din partea Federației Ruse”, a remarcat Vasile Croitoru.

Analistul susține că, în cadrul întrevederii cu Angela Merkel, reprezen-tanții Moldovei, Georgiei și Ucrainei ar putea pune la punct un plan comun de acțiuni în vederea asi­gurării stabilității în re­giune, în ajunul semnării Acordului de asociere.

„Parteneriatul Estic este văzut ca o centură de securitate a UE, în ra­port cu Federația Rusă. Acestea sunt unicele țări din Parteneriatul Estic care se apropie de UE și mai pot întreprinde anu­mite acțiuni pentru a se apăra de Rusia”, a expli­cat Croitoru.

Menționăm că pre­mierul Iurie Leancă şi omologii săi din Ucrai­na și Georgia s-au întâl­nit miercuri la Berlin cu Angela Merkel, pentru a discuta despre situația din regiune.

 

Austria este alături de noi în dosarul transnistrean

 

Vicepremierul Eugen Carpov a avut marţi o întrevedere cu directo­rul politic al Ministeru­lui Afacerilor Europe­ne şi Internaţionale al Austriei, Jan Kickert, Ambasadorul Austriei în R. Moldova, Micha­el Schwarzinger, şi cu șeful Biroului de Co­ordonare a Cooperării Tehnice, de pe lângă Ambasada Austriei la Chişinău, Gerhard Schaumberger, informează TV7.

 

 

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre ultimele evoluţii în pro­cesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi problemele exis­tente în Zona de securitate. În acest sens, Eugen Car­pov a subliniat importan­ţa sprijinului din partea actorilor internaţionali în menţinerea stabilităţii şi dinamizării dialogului în­dreptat spre integrarea europeană şi reintegrarea ţării.

Interlocutorii s-au pro-nunțat pe marginea pre-gătirilor de următoarea rundă de negocieri din acest an în formatul “5+2”, planificată pentru 5-6 iu­nie la Viena, sub egida Pre­şedinţiei Elveţiei şi Serbiei în OSCE.

În context, Eugen Car­pov a reiterat necesita­tea activizării discuţiilor pe toate cele trei coşuri convenţionale, în special, accentuând importanţa examinării subiectelor din coşul 3, care include aspec­te politice, instituţionale şi de securitate ale reglemen­tării conflictului transnis­trean. De asemenea, vicepremierul pentru rein­tegrare a subliniat necesi­tatea abţinerii participan­ţilor în formatul “5+2” de la orice acţiuni unilaterale care pot duce la destabili­zarea situaţiei în Zona de securitate şi înrăutăţirea vieţii populaţiei de pe am­bele maluri ale Nistrului.

Jan Kickert s-a arătat interesat de dosarul trans­nistrean şi a asigurat că au­torităţile austriece susţin aspiraţiile de reintegrare şi integrare europeană a Republicii Moldova.

 

Barack Obama propune un nou ambasador pentru RM

 

ambasadori-SUA-in-Moldova

Foto: trm.md

Diplomatul James D. Pettit, fost adjunct al şefului misiunii diplo­matice a SUA la Kiev şi fost consul general la Moscova, a fost propus de preşedintele american Barack Obama în funcţia de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Moldova, potrivit Casei Albe, relatează Mediafax.

 

Diplomat de carieră, James D. Pettit deţine, din anul 2010, funcţia de adjunct al asistentului secretarului Biroului pen­tru Afaceri Consulare din cadrul Depar­tamentului de Stat. Diplomatul a fost, printre altele, adjunct al şefului misiu­nii diplomatice a SUA la Kiev din 2007 până în 2010, consul general la amba­sada SUA din Moscova, din 2003 până în 2007, şi consul general la ambasada americană din Viena, în perioada 1999-2003.

Propunerea preşedintelui Barack Obama urmează să primească avizul Congresului. Actualul ambasador al SUA în Republica Moldova, William Moser, şi-a început mandatul în sep-tembrie 2011.

 

Un acordmoldo-portughez

 

Ministrul Afacerilor Ex­terne şi Integrării Eu-ropene, Natalia Gher­man, a efectuat, în peri­oada 28-29 mai, o vizită de lucru în Portugalia, la invitaţia omologului portughez, Rui Machete.

 

 

Şefa diplomaţiei de la Chişinău a avut întrevederi cu viceprim-ministrul Pau­lo Portas şi cu ministrul de Externe, Rui Machete, rela­tează moldpres.md.

În cadrul întrevederii cu omologul portughez a fost semnat un acord privind transporturile internaţio­nale de mărfuri şi pasageri. Cei doi oficiali au susţinut şi o conferinţă de presă co­mună.

Natalia Gherman s-a în­tâlnit și cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni din Portugalia.

 

Dosarul 7 aprilie 2009 va fi clasat

 

7-aprilie

Foto: sfm.md

Dosarul 7 aprilie va fi clasat. Nimeni nu va mai fi tras la răspunde­re pentru evenimente­le din aprilie 2009.

 

Curtea Constituțională a declarat, în ședința sa de marți, neconstituțională anularea termenului de prescripție pentru eveni­mentele din 7 aprilie, rela­tează protv.md.

Acum două luni, Parla­mentul a votat în unanimi­tate pentru că termenul de cinci ani în care dosarul se poate afla pe rol să fie anu­lat, pentru ca vinovații sa poată fi pedepsiți oricând.

Comuniștii, care au vo­tat atunci documentul, l-au contestat ulterior la Curtea Constituțională. În aceeași ședință, magistra-ții au declarat constituți-onală interzicerea votului cu pașaportul sovietic.

Astfel încât la alegerile din toamnă cei care mai au încă astfel de documente nu vor putea vota.

Eliberarea buletinului de identitate în schimbul paşaportului de tip sovie­tic, inclusiv pentru cetăţe­nii domiciliaţi în localită­ţile din stânga Nistrului, se efectuează în mod gra­tuit.

Pentru unele persoane, care nu se vor putea depla­sa, acestea vor fi schimbate chiar la domiciliu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand