19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Retrospectiva celor mai importante Evenimente ale CNSM în anul trecut, 2013

Loading
Без рубрики Retrospectiva celor mai importante Evenimente ale CNSM în anul trecut, 2013
top

Foto: vocea.md

Campania națională de informare a populației “START SINDICAT”

 

Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM) a lansat campania națională de informare a populației “START SINDICAT”.

Obiectivele campaniei cu­prind direcții precum: informa­rea tinerilor despre drepturile în domeniul muncii; sensibilizarea populației în vederea combaterii muncii „la negru”; dezvoltarea dialogului social la nivel de teri­toriu; promovarea sindicalismu­lui ca instrument de apărare a drepturilor salariaților.

Potrivit lui Oleg Budza, președintele CNSM, prin inter­mediul campaniei “START SIN­DICAT”, sindicatele urmăresc să contribuie la o mai bună infor­mare a societății despre dreptu­rile salariaților și la promovarea drepturilor acestora.

În cadrul campaniei, sindi­catele vor organiza o serie de activități de informare în teri­toriu; cetățenii vor putea apela sindicatele la Linia fierbinte, gra­tuit, la numărul de telefon 0-800-800-20; vor afla cum să devină membri de sindicat prin inter­mediul portalului informațional www.startsindicat.md.

Totodată, vor fi organizate o serie de acțiuni de sensibiliza­re a populației prin intermediul mass-media.

Scopul proiectului este de a in­forma populaţia despre drepturi­le în domeniul muncii şi despre rolul organizaţiilor sindicale în procesul de apărare a drepturilor şi intereselor salariaţilor.

 

Contract de acordare a asistenţei medicale pentru angajaţi

 

CNSM a semnat pe 19 august cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) un contract de acorda­re a asistenţei medicale (de prestare a serviciilor medica­le) în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Semnarea unui asemenea contract ajută angajaţii să de­pisteze la timp bolile şi maladiile cu care se confruntă.

 

cnsm-cnam

Foto: vocea.md

 

Prin intermediul Centrului Diagnostic de la Institutul Muncii, persoanele primesc gratuit asistenţă medicală, iar specialiştii calificaţi din cadrul instituţiei medicale vor stabili un diagnostic corect, ceea ce este foarte im­portant în tratarea bolilor.

 

Prima şcoală de vară sindicală

 

Pentru prima dată în Moldova, în peri­oada 1-4 august, Consiliul de Tineret din cadrul CNSM a organizat şcoala de vară sindicală. Prin intermediul „şcolii de vară sindicale” s-a contribuit la îmbunătăţirea abilităţilor profesionale ale tinerilor sindi­calişti, astfel încât aceştia să poată avea o activitate cât mai eficientă în condiţiile so­cial-economice actuale, pentru promovarea mişcării sindicale şi contribuirea la crearea noilor organizaţii sindicale în cadrul între­prinderilor din ţară.

Totodată, anul acesta a venit cu un aer proaspăt publicaţia „Vocea poporului”, în acelaşi context lansându-se şi portalul in­formaţional analitic www.vocea.md.

 

Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

 

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldo­va (CNSM), Oleg Budza, a participat, pe 28 noiembrie, la cel de-al doilea Forum de afaceri al Parteneriatului Estic, eveniment înscris în agenda Summitului european, desfăşurat la Vilnius.

Liderul sindical a menţionat că în cadrul Forumului, comunită­ţile de afaceri din Uniunea Europeană şi din ţările Parteneriatului Estic au discutat despre acţiunile comune pentru redresarea eco­nomică a pieţei europene.

 

budza-vilnius

Foto: vocea.md

 

”Acest parteneriat trebuie să fie orientat spre îmbunătăţirea ni­velului de trai în Republica Moldova. Participarea noastră la acest Summit este spre beneficiul salariaţilor. Vom monitoriza ca, în ca­drul discuţiilor dintre reprezentanţii Republicii Moldova şi cei din Uniunea Europeană, să nu le fie încălcate drepturile salariaţilor”, a precizat Oleg Budza.

 

Lupta cu economia informală

 

Lupta cu economia informală este prioritară atât pentru sin­dicate, cât și pentru Organizația Internațională a Muncii (OIM). Despre aceasta și alte aspecte au discutat în ziua de 13 noiembrie Antonio Graziosi, directorul general al Echipei de Asistență Teh­nică pentru Muncă Decentă și Oficiul de Țară (DWT/CO) al OIM Budapesta, Ungaria, în cadrul primei întâlniri oficiale cu condu­cerea CNSM.

Reprezentantul OIM a subliniat că scopul vizitei este stabilirea unui contact direct cu partenerii sociali şi cu ambasadorii din Re­publica Moldova pentru a afla informaţii detaliate şi problemele cu care se confruntă fiecare din aceştia.

Totodată, liderul sindical, Oleg Budza, a subliniat că tendinţa de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană trebuie să fie asigurată de garanţii sociale.

 

Modificarea Legii bugetului pentru 2014

 

Sindicatele, Guvernul şi Patronatele au ajuns la un consens, la 22 noiembrie 2013, în cadrul şedinţei Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, în ceea ce priveşte modificarea proiectelor de Legi privind politica bugetar-fiscală şi cea a bugetu­lui asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014.

Petru Chiriac, vicepreşedintele CNSM, a declarat că sindicatele înţeleg problemele existente, dar totuşi insistă pe majorarea cu 10 mil. de lei a sumei alocate pentru tratamentul balneosanatorial al angajaţilor, care să constituie 30 mil. de lei.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, a accentuat că creşterea eco­nomică se datorează oamenilor muncii şi aceştia trebuie susţinuţi pentru a-şi asigura sănătatea şi tratamentul.

În ceea ce priveşte proiectul de Lege privind fondul asigurărilor medicale obligatorii, sindicatele s-au expus împotriva majorării de la 3,5% la 4% a contribuţiei angajaţilor şi angajatorului pentru asigurarea medicală.

 

Marş de solidarizare, dedicat Zilei Sindicalistului

 

Activiştii şi membrii de sindicat din Republica Moldova au participat în ziua de 7 iunie, la marşul de solidaritate dedicat Zilei Sindicalistului. Ei au scandat şi cerut autorităţilor ţării: ”Nu muncii la negru!”, ”Sala-rii decente şi pensii echitabile”, ”O viaţă decentă acasă” etc.

 

zs

Foto: vocea.md

 

La marş au participat peste 5000 de persoane – membri de sindicat. Conducerea CNSM a lansat un Apel către autorităţile Republicii Moldova, privitor la situaţia socială şi economică gravă din ţară. În Apel, sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea privitor la incapacitatea organelor statului de a asigura cetăţenilor ţării respectarea drepturilor fundamentale la muncă, la un salariu decent, la sănătate, securitate şi protecţie socială la locul de muncă.

Ziua Sindicalistului este marcată deja al şaselea an consecutiv, după ce, la 7 iunie 2007, cele două centre sindicale naţionale înterramurale au adoptat hotărârea istorică de reîntregire a mişcării sindicale din ţară, prin fuzionarea lor şi crearea unui singur centru – CNSM.

 

Migranţii moldoveni din Italia vor fi protejaţi de sindicate

 

CNSM a semnat pe 16 mai, la Chişinău, un Acord de colaborare cu sindicatele din Italia, care prevede protecţia drepturilor migranţilor moldoveni care activează în această ţară. Acordul a fost semnat de către Oleg Budza, pre-şedintele CNSM, şi Giuseppe Casucci, reprezen-tantul Uniunii Italiene a Muncii (UIL).

Acordul de colaborare între sindicate sunt dovada angajamentului reprezentanţilor lucrătorilor din Republica Moldova şi din Italia în vederea fortificării dialogului pentru promovarea şi protecţia angajaţilor.

”Semnarea Acordului de colaborare reprezintă un pas important în gestionarea migraţiei, prin oferirea lucrătorilor care îşi părăsesc ţara de origine, un instrument de protecţie şi promovare a drepturilor lor în ţările de destinaţie. Spre regret, în ţara noastră nu sunt create toate condiţiile necesare pentru ca oamenii să nu plece la muncă peste hotare. De aceea, prevederile Acordului trebuie urmate de acţiuni viguroase de către părţile semnatare în vederea implementării lor”, a specificat Oleg Budza. La rândul său, Giuseppe Casucci afirmă că pentru a evita riscurile create de migraţia populaţiei, sindicatele trebuie să lupte cu emigrarea clandestină, iar semnarea acestui Acord este o oportunitate pentru a începe o cale nouă.

În aceeaşi zi a fost semnat Acordul de colaborare între sindicatele din Ucraina şi Italia, care se con-fruntă cu aceeaşi problemă a migranţilor.

Acordul a fost semnat în cadrul atelierului regional cu privire la protecţia lucrătorilor migranţi prin cooperare între sindicatele europene, care s-a desfăşurat la 15-16 mai curent la Chişinău. La eveniment au participat reprezentanţi ai sindicatelor din Italia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă şi Ucraina.

 

Sindicatele din Moldova au prezentat cartela electronică „SINDICARD”

 

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi BC “Unibank” S.A. au prezentat la 4 iunie curent, cartela electronică sindicală „SINDICARD” – un produs inovaţional şi multifuncţional pentru membrii de sindicate.

 

sindicard

 

Proiectul „SINDICARD” este unic şi inedit în Republica Moldova, realizat în conformitate cu cele mai moderne tendinţe tehnologice implementate de mişcarea sindicală mondială. Prin intermediul cartelei, membrii de sindicat pot beneficia de o serie de reduceri la produse şi servicii prestate de către partenerii proiectu-lui „SINDICARD”. Totodată, cartela electronică sindicală confirmă apartenenţa beneficiarului la sindicat şi serveşte drept card de debit. „SINDICARD” este un serviciu social util şi comod în viaţa de zi cu zi, orientat spre susţinerea membrilor de sindicat şi a familiilor lor.

 

Organizaţia de Tineret, cutiuţa cu speranţe

 

Au o şansă la ei acasă! Tineretul din Republica Moldova are pe cine se baza. Cel puţin aşa ne-a asigurat preşedinta Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, Stela Stratila-Sîrbu. Asta după ce în cadrul seminarului cu genericul „Formarea sindicală profesională a tinerilor – o soluţie pentru viitorul sindicatelor”, s-au discutat o serie de probleme cu care se confruntă tineretul salariat din dome-niul Industriei Chimice şi Resurse Energetice, precum şi căile de soluţionare a acestora.

Potrivit Raportului privind activitatea Organizaţiei de Tineret a FSCRE în perioada 2011-2012, tinerii pe parcursul acestei perioa-de au dezvoltat abilităţi de negociere, au luat cunoştinţă de legisla-ţia muncii, au deprins tacticile şi tehnicile de negociere, precum şi au participat la examinarea structurilor colective.

Tot în această direcţie, s-a elaborat o serie de programe menite să evidenţieze problemele cu care se confruntă tinerii – membri de sindicat, protecţia tuturor drepturilor tinerilor proaspăt angajaţi în câmpul muncii.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand