28 martie 2024
Chisinau
Social

Restricțiile impuse au adus sectorul HoReCa în prag de faliment

Loading
Social Restricțiile impuse au adus sectorul HoReCa în prag de faliment
Restricțiile impuse au adus sectorul HoReCa în prag de faliment
Vocea poporului

Circa 40 la sută din sălile de ceremo­nii, disco-baruri și pub-uri și-au sis­tat activitatea pentru o perioadă ne­determinată, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Reprezentanții spun că situația s-a înrăutățit și mai mult după ce Comisia Națională Ex­traordinară de Sănătate Publică a decis ca localurile să-și închidă ușile după ora 20.00. Astfel, antrepreno­rii se plâng că statul nu îi ajută cu nimic, iar măsurile compensatorii promise au rămas doar pe hârtie.

Ruslan Pavliuc este proprietarul unui cunoscut local din centrul capitalei. După un an de pandemie plin de provocări, an­treprenorul spune că afacerea sa se află în prag de faliment. „În fiecare minut mer­gem în minus. Noroc că mai am o afacere cu ajutorul căreia încercăm să o menținem și pe aceasta, cu speranța că autoritățile vor înțelege că sectorul HoReCa nu se face vinovat de infectări”, a specificat bărbatul.

Deși la începutul pandemiei, autoritățile au promis mai multe măsuri compensa­torii pentru agenții economici, bărbatul ne-a mărturisit că acestea au rămas doar pe hârtie, iar sprijinul autorităților nu s-a simțit deloc în tot acest timp.

„Noi nu am primit nici un ajutor. Chiar anul trecut, când a fost lockdown, nu am fost scutiți de plata chiriei. Trei luni nu am lucrat, însă am achitat chiria. Ne-au dat chpurile o pauză până când se va încheia perioada dificilă, dar o lună și jumătate în urmă ne-a venit o amendă de 19 mii de lei, pentru că nu am achitat la timp chiria”, conchide Pavliuc.

 

Achită salariile doar din procente

Situația s-a înrăutățit și mai mult după ce autoritățile au modificat programul de lucru al localurilor, care sunt nevoite să în­chidă ușile la ora 20.00. Angajații își câștigă salariul doar din procente.

În asemenea situație se află și Vlad Șuleanschi, coproprietarul a câtorva loca­luri din capitală, care susține că afacerea sa se află în prag de faliment, din cauza restricțiilor impuse de autorități. „Ne ținem foarte greu. Dezastru. Dacă e să comparăm anul 2020 cu 2019, vânzările au scăzut cu 64 la sută. Din păcate autoritățile nu inter­vin cu nimic. Ba mai mult, pun mai multă presiune pe domeniul nostru. Ne mai ținem cât putem, dar cred că vom fi nevoiți să ne închidem”, menționează Vlad Șuleanschi.

Și Dumitru Cebotarescu, proprietarul mai multor localuri din Capitală, a men-ționat că afacerile sale demult nu mai aduc venit. Bărbatul spune că afacerea nu va rezista mult timp, deoarece autorită-ților nu au făcut nimic pentru a fi alături de sectorul HoReCa.

Potrivit Anetei Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, estimările arată că circa 40 la sută din localuri și-au sistat activitatea pe un termen nedeterminat, din cauza resticți-ilor privind desfășurarea evenimentelor, dar și din cauza programului redus. În ca­zul hotelurilor, situația e și mai dramatică. Potrivit datelor preliminare, practic 80 la sută nu activează, din lipsă de turiști.

Amintim că pe 28 ianuarie curent, a fost prezentat documentul de poziție „Impactul pandemiei cu Covid-19 asupra sectorului HoReCa și măsuri pentru menținerea și cre­area locurilor de muncă”. Conform estimă­rilor reprezentanților sectorului HoReCa, în primele șapte luni ale anului trecut, vânză­rile au fost reduse cu peste 50%, iar înca­sările cu 60% față de anul 2019.  Totodată, în sectorul hoteluri, activitatea s-a redus cu 78%, iar în cel al turismului – cu peste 75%. Restricțiile impuse pentru sector nu au fost proporționale riscurilor, nefiind argumen­tată logica acestora, se mai menționează în raport, fapt remarcat și de către Valen­tina Chiriac, președinta Federației Sindica­le a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hote­luri „SindLUCAS”.

„Nu știu dacă există studii care să do­vedească precum că cineva s-a îmbolnăvit pentru că a intrat într-un restaurant sau în­tr-o cafenea. Foarte mulți au plecat în con­cediu pe cont propriu. În acești angajați au fost investiți foarte mulți bani și acum ei sunt nevoiți să-și caute un alt loc de mun­că. Nimeni nu se ocupă de problemele ra­murii, dar cine să ne ajute?! Noi vrem ca întreprinderile să funcționeze, ca angajații să aibă de lucru, nu vrem să fie scris pe ușă: „închis”, a menționat Valentina Chiriac.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand