6 December 2024
Chisinau
Economie

Restricțiile de călătorie în străinătate au dus la reanimarea turismului intern, neglijat până acum

Loading
Economie Restricțiile de călătorie în străinătate au dus la reanimarea turismului intern, neglijat până acum
Restricțiile de călătorie în străinătate au dus la reanimarea turismului intern, neglijat până acum
travelblog.md

Pandemia de Covid-19 a lo­vit dur și în turism. Din cau­za restricțiilor impuse, mulți cetățeni au ales să-și repro­grameze vacanța sau chiar să renunțe la ea. O bună parte dintre aceștia, însă, au ales să călătorească prin țară și să descopere locurile frumoase. Cel mai grav e că, și la jumă­tate de an de la declanșarea pandemiei, multe agenții de turism și-au sistat activitatea. Doar 16 la sută dintre acestea au continuat să funcționeze pe perioada pandemiei.

 

Pandemia le-a închis ușa

Printre instituțiile care au pus lacătul la ușă este și o agenție din centrul capitalei. Nu a mai călcat nimeni pe aici de aproape ju­mătate de an. Agenția și-a sistat activitatea încă în martie, iar din lipsă de clienți, aceasta rămâne în continuare cu lacătul la ușă.

„Deoarece vămile au fost în­chise, a avut de suferit turismul din lume și aceasta a dus la anu­larea rezervărilor pentru vară. Agenția are cheltuieli, cum ar fi impozitele, salariile, chiria. Este pentru prima oară, din 2004, când întâmpin o asemenea criză în sfera turismului. Deocamdată, nu vedem semne de redresare a situației”, susține Aliona Molcea­nova, reprezentantă a agenției de turism.

Potrivit informațiilor furnizate de către Biroul Național de Sta­tistică (BNS), în trimestrul doi al acestui an, din cele 550 de agenții de turism înregistrate oficial, doar 34 au continuat să activeze.

Conform datelor oficiale, din cauza crizei pandemice, turis­mul rămâne a fi una dintre cele mai lovite ramuri ale economiei. Pe de altă parte, încet, dar si­gur, turismul local se reanimea­ză, ne spun cei de la Agenția de Investiții.

„Ecosistemul turismului este grav afectat la nivel global și a fost unul dintre primele sec­toare care a avut de suferit. Cât privește Republica Moldova, chiar din primele zile de pandemie, a fost afectat cu precădere turis­mul emițător, adică peste 83 la sută din mediul turistic din țară. Ulterior, s-a resimțit și turismul receptor, odată ce s-a stopat de­finitiv fluxul de turiști străini. Dar această situație de constrânge­re a deschis și noi oportunități. Până la pandemie, turism intern practic nu a existat în Republica Moldova, acesta ocupând circa 6% din întreaga piață. Pentru mo­ment, putem vorbi despre un flux enorm, cererea acoperă oferta pe care o reprezintă Republica Mol­dova în ceea ce privește unitățile de cazare și de călătorii”, ne-a spus Rodica Verbeniuc, directoa­rea Agenției de Investiți.

 

Mai puțini clienți, mai puține încasări

Potrivit BNS, în prima jumăta­te a anului, activitatea agențiilor de turism s-a redus cu până la 75 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Puținii turiști pe care i-am avut au fost din România, Ucraina și Rusia. Printre alți cetățeni care au vizitat Moldova se numără cei din Tur­cia, Italia, Danemarca, Georgia, Germania, SUA ș.a.

Totodată, prin intermediul agenţiilor de turism şi al opera­torilor de turism, în ianuarie-iunie 2020, au plecat în străinătate 19 mii de turişti şi excursionişti sau cu 84,3% mai puțini față de ianu­arie-iunie 2019.

Totodată, prin intermediul agenţiilor și operatorilor de tu­rism, şi în ianuarie-iunie 2020 au plecat în străinătate 19 mii de tu­rişti şi excursionişti sau cu 84,3% mai puțini față de ianuarie-iunie 2019.

Mai puțini clienți înseamnă și mai puține încasări. Astfel, potri­vit BNS, în prima jumătate a anu­lui, veniturile agențiilor de turism au înregistrat o scădere dramati­că, de peste 80 la sută, încasările fiind de aproximativ 177 de mili­oane de lei.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand