16 iunie 2024
Chisinau
Social

„RESTART”, un pas decisiv în respectarea angajamentelor față de cetățeni

Loading
Social „RESTART”, un pas decisiv în respectarea angajamentelor față de cetățeni
„RESTART”, un pas decisiv în respectarea angajamentelor față de cetățeni
gov.md

Ministerul Muncii și Protecției So­ciale a lansat, pe 27 martie, refor­ma sistemului de asistență socială „RESTART”. Anunțul a fost făcut de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă.

„Reforma sistemului de asistență socială „RESTART” reprezintă un pas decisiv în respectarea angajamentelor asumate față de cetățeni. Astfel, ne dorim un sistem efi­cient în lupta cu sărăcia, prin intermediul căruia să soluționăm patru probleme: ma­nagementul defectuos, inegalitatea teritori­ală, legătura dintre cost și calitate, resursele umane. De asemenea, vrem să pregătim sistemul social pentru aderarea la Uniu­nea Europeană. Ne propunem să obținem o finanțare mai bună a serviciilor sociale prin alocarea integrală a banilor de la bu­getul de stat. La fel, este prioritară extin­derea pachetului minim de servicii sociale, atât numărul de servicii incluse, cât și nu­mărul de beneficiari”, a reiterat Alexei Buzu.

În prezent, sărăcia afectează un sfert din populația Republicii Moldova, iar prestațiile și serviciile sociale au un efect limitat în combaterea acesteia. Accesul la servicii sociale este redus și inegal pe teritoriul țării. Dezechilibrul dintre nivelul de re­munerare al personalului din sistemul de

asistență socială în raport cu efortul soli­citat afectează calitatea serviciilor prestate populației.

„Fiecare al patrulea copil din Republica Moldova se află în sărăcie. Intervențiile sis­temului reduc sărăcia copilului cu doar 5%. Acest lucru înseamnă că eficiența noastră nu este la fel de bună și, cu siguranță, trebuie să mărim impactul măsurilor de asistență socială”, a mai specificat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Prezent la eveniment, Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a menționat că, în timpul apropiat, urmează a fi create nouă Agenții Teritoriale de Asistență Socială – desconcentrate, subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu prezență în fiecare raion – în baza direcțiilor de asistență socială existente.

„Vor fi majorate clasele de salarizare a unui asistent social cu studii superioa­re până la nivelul unui cadru didactic, iar a unui asistent social fără studii – până la nivelul unui educator. Totodată, vor fi cre­ate trei grade de calificare profesională după modelul sistemului educațional și un sistem informațional dedicat servicii­lor sociale, unde o atenție deosebită să fie acordată persoanelor în etate și copiilor. De asemenea, vrem să realizăm și digitalizarea completă a sistemului”, a mai specificat Dan Perciun.

Reforma va a fi realizată în următorii trei ani, însă principalele măsuri vor fi înfăptuite timp de jumătate de an. Un pachet le­gislativ privind reforma respectivă urmează să fie votat în actuala sesiune parlamentară.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand