Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat, pe 27 martie, reforma sistemului de asistență socială „RESTART”. Anunțul a fost făcut de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă.
„Reforma sistemului de asistență socială „RESTART” reprezintă un pas decisiv în respectarea angajamentelor asumate față de cetățeni. Astfel, ne dorim un sistem eficient în lupta cu sărăcia, prin intermediul căruia să soluționăm patru probleme: managementul defectuos, inegalitatea teritorială, legătura dintre cost și calitate, resursele umane. De asemenea, vrem să pregătim sistemul social pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ne propunem să obținem o finanțare mai bună a serviciilor sociale prin alocarea integrală a banilor de la bugetul de stat. La fel, este prioritară extinderea pachetului minim de servicii sociale, atât numărul de servicii incluse, cât și numărul de beneficiari”, a reiterat Alexei Buzu.
În prezent, sărăcia afectează un sfert din populația Republicii Moldova, iar prestațiile și serviciile sociale au un efect limitat în combaterea acesteia. Accesul la servicii sociale este redus și inegal pe teritoriul țării. Dezechilibrul dintre nivelul de remunerare al personalului din sistemul de
asistență socială în raport cu efortul solicitat afectează calitatea serviciilor prestate populației.
„Fiecare al patrulea copil din Republica Moldova se află în sărăcie. Intervențiile sistemului reduc sărăcia copilului cu doar 5%. Acest lucru înseamnă că eficiența noastră nu este la fel de bună și, cu siguranță, trebuie să mărim impactul măsurilor de asistență socială”, a mai specificat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Prezent la eveniment, Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a menționat că, în timpul apropiat, urmează a fi create nouă Agenții Teritoriale de Asistență Socială – desconcentrate, subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu prezență în fiecare raion – în baza direcțiilor de asistență socială existente.
„Vor fi majorate clasele de salarizare a unui asistent social cu studii superioare până la nivelul unui cadru didactic, iar a unui asistent social fără studii – până la nivelul unui educator. Totodată, vor fi create trei grade de calificare profesională după modelul sistemului educațional și un sistem informațional dedicat serviciilor sociale, unde o atenție deosebită să fie acordată persoanelor în etate și copiilor. De asemenea, vrem să realizăm și digitalizarea completă a sistemului”, a mai specificat Dan Perciun.
Reforma va a fi realizată în următorii trei ani, însă principalele măsuri vor fi înfăptuite timp de jumătate de an. Un pachet legislativ privind reforma respectivă urmează să fie votat în actuala sesiune parlamentară.