Republica Moldova va prelua practica ţărilor europene în ceea ce priveşte reformarea sistemului de pensii. Un atelier de lucru cu genericul „Modele ale sistemelor de pensii: structuri şi reforme”, la care au participat experţi de la Confederaţia Internațională a Sindicatelor (ITUC) şi de la Consiliul Regional Pan– European (PERC) al ITUC, s-a desfășurat pe 13 şi 14 iulie, la sediul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Evenimentul a avut loc în contextul reformării sistemului de pensionare din Republica Moldova. Iniţiativa de a organiza o astfel de întrevedere cu experţi de la PERC/ITUC îi aparţine lui Oleg Budza, preşedintele CNSM.
Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat, în cadrul atelierului, că problema reformării sistemului de pensionare este una destul de dificilă. „La o întrevedere cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional, am accentuat că circa 90 la sută dintre pensionarii din Republica Moldova primesc o pensie care este mai mică decât valoarea minimului de existenţă. În prezent unui pensionar îi revine o persoană aptă de muncă, e dramatică situaţia. De aceea, reformarea sistemului de pensionare trebuie să fie o prioritate pentru autorităţile din țara noastră. La insistenţa CNSM, a fost creat un grup de lucru, în care au fost incluşi responsabili de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, de la Ministerul Economiei, de la alte ministere, precum şi reprezentanţi ai CNSM: Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Ana Moldovanu, şefa Departamentului protecţie social-economică al CNSM”.
Anton Leppik, secretar executiv al PERC, a menţionat că „în Republica Moldova trebuie să se efectueze reformarea sistemului de pensionare, cu atât mai mult cu cât aceasta a devenit ţară asociată la UE. De aceea, până la sfârşitul anului, urmează a fi aprobate mai multe legi în acest sens”.
Totodată, Martin Hutsebaut, expert UE, a subliniat că acum 25 de ani a fost elaborat un manual privind legătura sistemului de pensii şi politicile sindicale, iar în baza acestui manual a fost creată instituţia FERPA – Organizaţia Pensionarilor din cadrul sindicatelor, care are circa 8 mln. de membri. „Practic, în toate ţările au avut loc reforme continue privind sistemul de pensionare. În condiţiile în care rata şomajului în rândul tinerilor este destul de mare, am încercat să introducem aşa-numitul sistem de pre-pensionare.
Sursa citată a menţionat că în Olanda este cel mai bun sistem de pensii de bază, acesta fiind
echitabil şi pentru femei, şi pentru bărbaţi. „În general, în Europa, pensiile sunt indexate în funcţie de creşterea preţurilor şi nu în funcţie de creşterea salariului mediu pe ţară. În ţările balcanice, ca şi în Moldova, contribuţiile sociale sunt achitate de către angajator, iar salariaţii trebuie să fie informaţi referitor la contribuţiile pe care le are angajatorul la sistemul de pensii, dar aceasta nu se întâmplă. În ţara mea, Belgia, salariaţii primesc anual un extras de la angajator, din care pot vedea cât a transferat angajatorul în fondul de pensii. Înainte de vârsta de pensionare, angajatul primeşte de la fondul de pensii o scrisoare, prin care este informat că se va pensiona în curând şi i se arată care sunt contribuţiile sale la acest fond”.
Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a prezentat sistemul de pensionare din Republica Moldova. „Sistemul de asigurări sociale se află în pericol mare, deoarece mai mult de 10 la sută din cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt acoperite de bugetul de stat. Principiul de egalitate nu este respectat. Pensia minimă este de peste 900 de lei, iar cea maximă – de 40 de mii de lei. Formula de calcul a pensiei este neînţeleasă de către cetățenii de rând. Deşi legislaţia prevede existenţa fondurilor private de pensii, nu avem în ţară nici un fond de acest fel”, a adăugat Sergiu Sainciuc.
În cadrul atelierului, au participat şi preşedinţii tuturor sindicatelor de ramură din Republica Moldova. În prezent, în Republica Moldova femeile se pen-sionează la 57 de ani, iar bărbaţii – la 62 de ani. Experţi ai Băncii Mondiale sunt de părerea că majorarea vârstei de pensionare în ţara noastră este inevitabilă.
Eu cred ca daca Moldova se va dezvolta economic atunci se vor aduna mai multi bani la buget din impozite si atunci vor exista premise ca pensiile sa fie majorate.