Pe 1 iunie, a intrat în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Turcia. Este al 13-lea acord de acest fel aplicat de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS).
Potrivit acordului, cetăţenilor care au activat legal şi au achitat contribuţiile de asigurări sociale pe teritoriul Turciei, la atingerea vârstei de pensionare, conform legislaţiei acestei țări (60 de ani pentru bărbaţi şi 58 de ani pentru femei) sau survenirea altui risc asigurat prevăzut de acord, li se va acorda pensia sau altă prestaţie socială care urmează a fi transferată în contul bancar deschis în Republica Moldova.
Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Turcia, care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova şi au atins vârsta de pensionare conform legislaţiei Republicii Moldova (63 de ani pentru bărbaţi şi 58 şi 6 luni pentru femei). Cea din urmă se majorează treptat în fiecare an cu 6 luni, astfel încât în anul 2028 va fi de 63 de ani). Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie sau altă prestaţie socială calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.
Pentru a beneficia de prestaţie acordată conform legislaţiei Republicii Moldova, solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (în cazul solicitării ajutorului de şomaj) sau la instituţia competentă respectivă din Turcia, anexând un set de documente. Până acum, Republica Moldova are încheiate 12 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi cu Germania. Pentru moment, sunt stabilite peste 840 de pensii persoanelor care domiciliază în aceste state.