27 October 2024
Chisinau
Economie

Republica Moldova se așteaptă la noi scumpiri în contextul războiului din Ucraina

Loading
Economie Republica Moldova se așteaptă la noi scumpiri în contextul războiului din Ucraina
Republica Moldova se așteaptă la noi scumpiri în contextul războiului din Ucraina
Vocea poporului

Economia țării noastre a primit o lovitură dură din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. În prezent, Republica Moldova este în căuta-rea altor de desfacere, în afa­ră de cele ale Ucrainei și Rusiei, iar importatorii încearcă să identifice căi alternative pentru a aduce mar­fă pe piața internă.

În aceste circumstanțe, experții economici au anunțat deja că scumpirile în lanț sunt inevitabile în primul rând pentru produsele care se importau în mod tradițional din Ucraina și Rusia. Pentru înce­put, statul nostru a impus restricții la exportul porumbului, al altor produse alimentare, iar Guvernul intenționează să ia şi alte decizii ce ţin de reorientarea economică a ţării, care va veni cu unele costuri tranzacționale.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a specificat că, în ultimii ani, econo­mia Republicii Moldova s-a orientat tot mai mult spre relații comercia­le cu Uniunea Europeană. „Astfel, în prezent, ponderea comerțului cu Ucraina şi Rusia, state implicate în război, constituie doar 15%”.

 

Guvernul a luat decizii de asigurare şi monitorizează în permanență securitatea alimentară a ţării

 

Până a se începe războiul în țara vecină, R. Moldova cumpăra din Ucraina lemn și produse derivate, metal, țigări, cabluri, produse din carne, lactate, produse de panifi-cație, precum și medicamente. După ce au fost stopate importu­rile de mărfuri din cele două țări implicate în conflict, rețelele de distribuție din R. Moldova s-au vă­zut nevoite să-și caute, de urgență, alți furnizori. Una peste alta, răz-boiul a perturbat și toate căile de transport și logistice tradiționale. Astfel, ca urmare a situației din Ucraina, mai multe containere care urmau să ajungă în Moldovaprin porturile ucrainene, în speci­al, prin cel de la Odesa, au fost re-direcționate spre portul Constan-ța, România. Autoritățile de la București au anunțat că permit transportarea containerelor mol-dovenești de mărfuri din portul Constanța fără autorizații speciale.

Printre produsele care au atins deja prețuri record sunt cele pe­troliere. Un litru de benzină a ajuns să coste peste 26 de lei, iar un li­tru de motorină a depășit cifra de 25 de lei, fiind cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Autorită-ţile promit că vor interveni pentru a amortiza efectele scumpirilor, îndeosebi pentru agricultori, tran-

sportatori și alte categorii care sunt afectate direct de aceste creşteri de preţuri.

 

Unele scumpiri le resimțim deja, altele urmează

 

Şi gazul, care are deja un preţ record, la bursele europene a atins maximul istoric de 3700 de dolari pentru mia de metri cubi. Iar la noi formula de calcul a preţului la gaz depinde de evoluţiile pe pieţele internaţionale.

În același timp, după 30 apri­lie ar putea să se scumpească și energia electrică. Comisia pentru Situații Excepționale și-a schimbat decizia din 25 februarie, potrivit căreia procedurile de licitație pen­tru achiziția de energie electrică au fost suspendate, iar contractul existent cu Centrala termoelectri­că de la Cuciurgan a fost prelungit până la 31 martie 2023.

 

Lista produselor sociale a fost extinsă

Pentru a ține în frâu valul scum­pirilor, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să extindă lis­ta produselor de importanță soci­ală, care a fost completată cu mai multe alimente, inclusiv carne de porc pe os, carne de pasăre, pește congelat, zahăr, paste, ouă, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă. Până acum, pe această listă erau doar pâinea, o parte din lactate, uleiul vegetal, făina, orezul, hrișca, crupele, pre­cum și preparatele pentru copii.

Conform hotărârii Guvernului cu privire la preţurile de comer­cializare a produselor importante din punct de vedere social, aces­tea se comercializează la prețuri de achiziţie cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 20%. În cazul pâinii și al colacilor, adaosul comercial aplicat nu trebuie să depășească 10% din valoarea de achiziție.

Produsele social importante atât din import, cât şi autohtone, supuse procesării în unitățile co­merciale, se comercializează cu un adaos comercial nu mai mare de 40%. Introducerea acestor limi­tări este de natură să diminueze într-o oarecare măsură creșterea prețurilor și rata inflației. Amintim că Biroul Național de Statistică a raportat, la sfârșitul lunii ianuarie, o inflație de 16,56 la sută, iar Banca Națională a Moldovei se așteaptă ca rata anuală de creștere a prețurilor să ajungă la 20,6 la sută în trimestrul trei. Unul dintre cei mai importanți factori de creștere a prețurilor îl reprezintă scumpirea alimentelor, care este un fenomen de ordin global.

 

Campioană la creșteri de prețuri

Republica Moldova este pe lo­cul doi în topul statelor din Euro­pa după nivelul scumpirilor. Anul 2021 a fost marcat cu o creștere record a prețurilor la produsele alimentare, care domină coșul de consum al populației sărace.

Prețurile la produsele alimenta­re în 2021 au crescut cu 17,5%, re­cord absolut pentru ultimii 18 ani. Recordul precedent a fost stabilit în 2003, când prețurile la produse­le alimentare au crescut cu 20%.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand