Ce înseamnă stagflaţie? Este o forma de criză economică ce se reflectă printr-o manifestare concomitentă a stagnării activităţii economice şi a creşterii inflației, adică a preţurilor. Astfel, chiar dacă produsul intern brut al ţării a crescut în trimestrul trecut, mulţi experţi economici consideră că economia moldovenească continuă să se afle în recesiune. Potrivit analiştilor de la Expert–Grup, începând cu trimestrul III al anului trecut, când s-a înregistrat o creştere a PIB-ului de 5,8%, economia ţării a mers pe un trend negativ. Mai mult ca atât, aceştia precizează că ne putem aștepta la o fază de stagnare spre finele anului curent și începutul anului viitor.
Economia stagnează
De asemenea, analiştii Institutului pentru Politici şi Reforme Europene avertizează că indicatorii de producţie şi comerţ prevestesc o prăbuşire economică. Ei spun că până la finele anului curent ne așteaptă o aprofundare a crizei economice, care va fi urmată de o descreștere considerabilă în anul viitor. Analizele lor relevă o tendinţă de scădere a producției industriale începând cu mijlocul anului 2014 și continuând mai pronunțat în primul semestru al anului curent. Indicele producției industriale a scăzut cu 5,8% și cu 3,3% în lunile august şi, respectiv, septembrie anul curent.
Producem mai puţin, în mod evident, vindem mai puţin atât pe piaţa externă, cât şi pe cea internă. Vânzările către consumatorii străini, adică exporturile, au scăzut cu aproape 25 la sută în comparaţie cu anul trecut. Pe când nivelul comerţului intern a înregistrat o descreştere bruscă în primul trimestru al anului de faţă. Iar în august 2015, această sferă s-a contractat cu aproape 9%. Unul din motivele descreşterii atât de pronunţate a domeniului comerţului este nivelul înalt al inflaţiei şi deprecierea monedei naţionale, care afectează semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor. Majoritatea populaţiei, îndeosebi angajații din sfera bugetară şi pensionarii, au veniturile devalorizate în lei, în timp ce preţurile la majoritatea bunurilor şi serviciilor se află într-o relaţie directă cu ratele de schimb a principalelor valute. Starea de lucruri din economia ţării, în opinia multor experţi, se aseamănă foarte mult cu situaţia din perioada anilor 2008-2009, când, lovită de criza globală, economia Moldovei a înregistrat o descreștere de 6 la sută.
Ruslan Piontkivsky, economist superior la Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova, a prezis pentru anul curent o reducere a produsului intern brut de 2%, iar nu demult şi reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au confirmat aceste prognoze triste.
Veniturile scad
Între timp, veniturile populaţiei se micşorează. Scăderea salariului real și a transferurilor băneşti de peste hotare a atins niveluri maxime. De pildă, în august anul curent, salariul real pe ţară a scăzut cu 3% faţă de anul trecut, după ce cu o lună mai devreme s-a înregistrat, practic, o stagnare. Volumul remitenţelor s-a micşorat cu 47,3%. Piaţa muncii se clatină. Practic, nu avem o creştere a locurilor de muncă. În timp ce numărul șomerilor a crescut cu peste 70 la sută în comparaţie cu anul precedent.
Preţurile cresc
Ritmul de creştere a preţurilor este unul dintre cele mai accelerate din 2000 încoace. Doar în octombrie anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, acestea au sporit cu mai bine de 13 la sută. Tonul scumpirilor îl dau produsele alimentare. Legumele proaspete s-au scumpit cu peste 26 la sută, îndeosebi roșiile – de aproape două ori, dovleceii – cu 78,2%, vinetele – cu 63,3 la sută, castraveţii proaspeţi – cu 35,7%, ouăle de găină – cu 13,3%, uleiul vegetal – cu 6,7 la sută, zahărul – cu aproape 4%, lactatele – cu peste 3%.
Mărfurile nealimentare au crescut cu peste 5%. La capitolul servicii prestate populaţiei, s-a înregistrat o majorare a tarifelor la gaze naturale, cu aproape 10 la sută şi la energie electrică, cu aproximativ 40%. Mai rău, lanţul creşterilor de tarife nu se opreşte aici, deoarece se va cere scumpirea energiei termice, a apei din robinete. Motiv pentru care Banca Naţională a Moldovei, al cărei obiectiv fundamental este stabilitatea preţurilor din ţară, ne anunţa recent că nivelul preţurilor se va ridica spre finele anului curent la cota de 10 la sută, iar pentru anul viitor se prevede un spor de aproape 12%.
Sindicatele solicită măsuri urgente pentru protejarea populaţiei
Aşadar, este de aşteptat ca economia să se afle în continuare în stagnare, iar preţurile nu vor conteni se crească. Veniturile salariaţilor din ţară vor scădea, iar cheltuielile vor creşte. De aceea, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova s-a văzut nevoită să ceară convocarea de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete de protecţie a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor, precum şi compensarea pierderilor survenite ca urmare a majorării tarifelor. Or, potrivit articolului 47 din Constituţia Republicii Moldova, statul nostru sau, mai concret, conducerea ţării, are obligaţia de a întreprinde măsurile necesare pentru garantarea unui trai decent pentru oameni, ceea ce ar însemna, în condiţiile de stagflaţie, să compenseze cheltuielile suplimentare generate de scumpirea mărfurilor şi de majorarea tarifelor la energie electrică, la gaze naturale, precum şi la alte servicii.