Reprezentanții Asociației Micului Business cer guvernării introducerea unui impozit specific (forfetar) pentru microbusiness și declararea, de la 1 ianuarie 2017, a unui moratoriu pe 10 ani la orice schimbare a legislației care stimulează microîntreprinderile. În caz contrar, aceștia amenință cu proteste în masă ale deținătorilor de patente, potrivit unui comunicat difuzat de realitatea.md.
„Deși se vorbește mult și intens despre importanța mediului de afaceri pentru deschiderea de locuri de muncă și potențialul de plăți de impozite, starea de facto a lucrurilor rămâne neschimbată. Ba mai mult, se așteaptă ca de la începutul anului 2017 să fie interzisă activitatea a peste 40 de mii de comercianți mici (conform Legii 121 din 29.05.2008 p.5 din articolul 17, aceste locuri de muncă vor fi lichidate). Iar situația în sectorul micului business este complicată din cauza politicilor economice discriminatorii: mijloace de creditare foarte scumpe, bariere birocratice, concurență neloială, corupție la toate nivelele administrative, nepotism agresiv și, respectiv, incompetența cadrelor din ministere și departamente”, susține Eugen Roșcovan, președintele Aso-ciației Micului Business.
„De la Guvern am primit un răspuns absolut formal. Iar de la Parlament nu avem nici un răspuns. La comisiile parlamentare este înaintat proiectul legii IMM-urilor. Dar până în prezent nu este cunoscut textul propriu-zis și nu este cerută opinia societății civile”, afirmă Roșcovan.
Totodată, el menționează că nu este respectat nici un principiu cu privire la necesitatea de a dezvolta micul business. Dar avem semnat Acordul de Asociere cu UE, unde în Capitolul 10, „Politica industrială și antreprenorială”, articolele 62 și 63, se cere stimularea și susținerea IMM-urilor, în special, a microîntreprinderilor.
„Printre revendicările adresate guvernării este și abrogarea punctului 5 din articolul 17 din Legea ce prevede: „Comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete şi din autovehicule în pieţe şi/sau în locuri autorizate de autoritatea administraţiei publice locale se exclude la 1 ianuarie 2017”. Dacă guvernarea nu va îndeplini cerințele noastre, vom fi nevoiți să ieșim din nou în stradă pentru a protesta”, a conchis președintele Asociației.
Solicitată de „Vocea poporului”, Natalia Suboci, președinta Federației Sindicale „Moldova–business–sind”, a relevat, în context, că
comercianţii deţinători de patente, chiar dacă nu sunt membri de sindicat, se află în sfera de interes a Federaţiei, deoarece se încadrează în categoria micului business. „Aceştia se referă la categoria de comercianţi stradali şi, în cadrul Federaţiei „Moldova–business–sind”, fac parte din Internaţionala „Street-net”, care reuneşte comercianţii din întreaga lume şi apără drepturile acestora în domeniul relaţiilor de muncă şi sociale. Iată de ce Federaţia noastră dezaprobă vehement intenţia guvernului de a lipsi de patente, din 1 ianuarie 2017, un număr impunător de persoane care şi-au găsit locul în business şi muncesc în mod legal, îşi achită patentele şi nu au datorii faţă de stat”, a subliniat Natalia Suboci.
În opinia sa, lipsirea de patente se va solda cu pierderea locurilor de muncă și cu o instabilitate economică și mai mare. „Susținem poziția lui Eugen Roșcovan, președintele Asociației micului business, și suntem dispuși să ne apărăm poziția recurgând în acest sens chiar și la acțiuni de protest. De asemenea, ne rezervăm dreptul să apelăm la Internaționala „Street-net” pentru ca deținătorii de patentă să beneficieze de susținere internațională în ceea ce privește respectarea drepturilor lor, cu atât mai mult cu cât și în statele cu o economie puternic dezvoltată micul business are un rol important în economia țării”, a conchis Natalia Suboci.