1 decembrie 2021
Chisinau
Social

Reprezentanții Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective au avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița

Loading
Social Reprezentanții Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective au avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița
Reprezentanții Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective au avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița
gov.md

Întâlnirea a avut scopul de a deschide dialogul tripartit în anticiparea reluării lucrului Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective. La eveniment au participat reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și ai Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova.

Prim-ministrul a deschis ședința cu un mesaj de felicitare adresat celor prezenți cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii Decente, celebrată la 7 octombrie: „Este simbolic că în această zi partenerii de dialog social, împreună cu Organizația Internațională a Muncii, au semnat noul Program de Țară pentru Munca Decentă pe anii 2021-2024. Programul de Țară pentru Munca Decentă ne permite să structurăm dialogul social și proiectele implementate de Organizația Internațională a Muncii pe trei axe principale:

  1. Ocupare incluzivă și productivă pentru tineri;
  2. Protecție efectivă în muncă;
  3. Un dialog social îmbunătățit”, a menționat Natalia Gavrilița.

În acest moment, Guvernul Republicii Moldova este în proces de elaborare a cadrului normativ pentru menținerea locurilor de muncă în perioada dificilă a pandemiei. Anul trecut, din cauza lipsei unor instrumente eficiente de intervenție din partea statului, zeci de mii de salariați și-au pierdut locurile de muncă sau au fost trimiși în concedii neplătite. Acum, Guvernul introduce patru măsuri specifice pentru a evita astfel de situații pe viitor și a ajuta angajatorii și salariații în lupta împotriva pandemiei:

  1. Posibilitatea subvenționării șomajului tehnic de către stat;
  2. Oferirea de zile libere subvenționate salariaților cu copii ale căror școli sunt închise temporar;
  3. Oferirea de zile libere subvenționate salariaților pentru vaccinare;
  4. Introducerea unui mecanism modern și european de „regim de activitate redusă”, cu subvenționare din partea statului, similar cu mecanismul german Kurzarbeit sau cu cel francez chomage partiel.

Executivul a prezentat și prioritățile Guvernului în domeniul muncii pe termen lung. Aici s-a vorbit despre promovarea dialogului social, a negocierilor colective, a convențiilor colective și contractelor colective de muncă între sindicate și patronate pentru condiții de muncă decente și o remunerare decentă și echitabilă.

 

La capitolul legislație, Guvernul își propune îmbunătățirea acesteia și a practicii în domeniul sănătății și securității în muncă, inclusiv prin ajustarea legislației la Directivele Uniunii Europene și Convențiile Organizației Internaționale a Muncii.

Prim-ministrul a prezentat și planurile de promovare a programelor flexibile de muncă în interesul salariaţilor cu copii, astfel ca părinții să poată face fața sarcinilor de serviciu şi responsabilităţilor de familie dar și combaterea fenomenului „muncii la negru” și a „muncii la gri” și de achitare a salariilor „în plic”.

Pe final de discuții, membrii prezenți, la îndemnul premierului, s-au arătat foarte deschiși să vină în cel mai scurt timp cu o listă a priorităților pentru următoarea perioadă și ideile pe care le au pentru îmbunătățirea funcționării dialogului social la nivel național.

  
Citiți-ne pe Telegram
Comentarii
0
Comentează
Citește și