3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Reorganizare soldată cu tensiuni la Centrul de Sănătate Cupcini

Loading
Без рубрики Reorganizare soldată cu tensiuni la Centrul de Sănătate Cupcini
centrul-de-medicina-cupcin

Foto: novayagazeta-ug.ru

Un grup de patru medici de la Centrul de Sănătate Cupcini, Edineț, îşi exprimă dezacordul faţă de unele acţiuni întreprinse de noul medic-şef al instituţiei, Lilia Şontea. Ei ne scriu că sunt ameninţaţi în permanenţă cu disponibilizarea şi că nu le sunt aduse la cunoştinţă criteriile de salariza­re, iar unele servicii medicale au fost suspendate în defavoarea pacienţi­lor. La rândul său, conducătorul interimar al unităţii afirmă că acuzaţiile sunt false şi că acestea nu sunt susţinute de majoritatea angajaţilor.

 

„Instituţia noastră dispune de aparat de radiografie, dar populaţia merge în raion să-şi facă acest tip de investigaţii contra plată, deoarece laborantul radiolog a fost eliberat din funcţie. De asemenea, a fost închis şi cabinetul de fizioterapie. Noi, medicii, suntem ameninţaţi cu eli­berarea din funcţie, iar în fiecare lună ne sunt reduse salariile. Nu ne-au fost aduse la cunoştinţă nici până in prezent criteriile de calculare a salariilor”, se menţionează în scrisoarea expediată la redacţie, care anterior a fost înregistrată şi la cancelaria Ministerului Sănătăţii.

 

Toţi ceilalţi, împotriva petiţionarilor

 

Absolut tot ce este în plângere este fals, a declarat, la solicitarea unui reporter al săptămânalului „Vocea poporului”, Lilia Şontea. „Toţi ceilalţi 16 oameni s-au ridi­cat contra celor patru, dintre care doi am înţeles că nici nu au semnat scrisoarea şi nici nu ştiau ce este scris acolo”, a argu­mentat medicul-şef al Centrului de Sănă­tate Cupcini. Lilia Şontea a promis că în timpul apropiat cabinetul de fizioterapie va fi redeschis, după ce în cadrul sediului centrului au fost desfăşurate unele lucrări de reparaţie, iar condiţiile de prestare a acestor servicii vor fi „foarte bune”.

 

Microradiografia, în centrul rational

 

Cu referire la suspendarea serviciilor de radiografie, medicul-şef a precizat că aparatul respectiv nu este funcţional. Re­paraţia lui ar costa circa 30 de mii de lei, dar, în opinia conducătorului unităţii, nu există vreo garanţie că ar funcţiona mai mult de o lună după aceasta, pe motiv că este foarte vechi.

Pe de altă parte, distanţa de la Cupcini până la centrul raional este de nouă kilo­metri şi călătoria durează doar un sfert de oră cu microbuzul, care circulă din 15 în 15 minute, a remarcat Lilia Şontea. „Nimeni dintre pacienţi nu are problema aceasta. Conform statelor de personal, la un centru de sănătate mic, autonom, aşa ceva nici nu este prevăzut”, a afirmat conducătorul de unitate.

 

Deserviţi fără plată

 

Sursa citată dă asigurări că pacienţii din Cupcini care solicită acest serviciu în centrul raional nu plătesc. Pentru aceasta este necesar însă ca pacientul să dispună de bilet de trimitere de la medicul de fami­lie şi să meargă cu acesta la medicul-şef al Centrului de Sănătate Cupcini ca să-i fie aplicate trei ştampile. La sfârşitul fiecărei luni, instituţia achită costul investigaţiilor ce le-au fost efectuate pacienţilor care au fost trimiși de către medicul de familie.

Chiar şi o radiografie mai serioasă, fă­cută în caz de fracturi sau altceva, la tri­miterea de către medicul de familie, con­form unui ordin al Ministerului Sănătăţii, le este oferită pacienţilor gratuit. Cei care vor să facă aceste investigaţii, dar nu se adresează medicului de familie, plătesc, a accentuat Lilia Şontea. Dânsa a adăugat că dacă există bolnavi care se prezintă la medicul de familie şi acesta consideră că trebuie făcută neapărat această investiga­ţie, nu există vreun pacient care să fi fost refuzat în această privinţă. „Clar că paci­enţii nu pot fi investigaţi nici fără măsu­ră”, a mai accentuat Lilia Şontea.

 

Doar contract colectiv

 

Întrebată dacă a semnat contracte in­dividuale de muncă cu angajaţii, medicul-şef a indicat, la început, asupra faptului că acestea trebuiau perfectate de fostul manager al instituţiei. El a deţinut interi­matul acestei funcţii de la sfârşitul anului 2012 până în aprilie 2013.

Ulterior, Lilia Şontea a precizat însă că structura dispune de un contract colectiv de muncă şi că ar fi fost asigurată de spe­cialişti că documentul în cauză este echi­valent cu cel individual de muncă. Un alt argument adus în acelaşi context a fost că toţi angajaţii au refuzat să semneze con­tracte individuale de muncă.

Cu referire la stabilirea retribuţiei, Li­lia Şontea a remarcat că a dat indicaţie contabilei de la Centrul de Sănătate Cup­cini ca, o dată în lună, după achitarea sa­lariului, să le ofere angajaţilor explicaţiile necesare.

Cât despre coeficienţii de calculare a sporurilor la salariu, conducătorul de uni­tate a precizat că aceştia au fost stabiliţi de o comisie specială, creată în cadrul insti­tuţiei, şi că, în afară de cei patru medici, toţi ceilalţi 16 angajaţi sunt mulţumiţi.

 

Scrisoare de desolidarizare

 

Lilia Şontea a adăugat că, recent, insti­tuţia de la Cupcini a fost vizitată de şefa Direcţiei asistenţă medicală primară a Mi­nisterului Sănătăţii, Tatiana Zatâc. Scopul acestei vizite a fost unul de documentare şi de aplanare a neînţelegerilor care s-au iscat în cadrul colectivului.

Medicul-şef interimar al Centrului de Sănătate Cupcini a mai concretizat că a fost întocmită o scrisoare din partea colec­tivului acestei structuri către ministrul Să­nătăţii. Scrisoarea va fi semnată de către toţi angajaţii instituţiei care nu au semnat plângerea anterioară adresată ministrului şi va infirma veridicitatea problemelor semnalate.

De menţionat că Centrul Medicilor de Familie din Cupcini, Edineţ, a fost reor­ganizat la sfârşitul anului trecut în Centru de Sănătate. Toţi salariaţii instituţiei sunt membri de sindicat.

 

Cunoaşterea legislaţiei în vigoare

 

Andrei Adam, șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a comunicat că în ultimul timp pe adresa acestei structuri parvin numeroase plângeri din partea sa­lariaţilor, axate pe neînţelegerile ce apar în urma proceselor de reorganizare care au loc în instituţiile medicale. De cele mai multe ori, la baza problemelor în cauză stă cunoaşterea insuficientă de către condu­cătorii instituţiilor de stat a legislaţiei în vigoare în domeniul muncii, a constatat Andrei Adam.

Şeful Inspectoratului Muncii al Sindi­catelor a adăugat că, în urma transformă­rilor care au loc, multe instituţii bugetare nu mai dispun de specialişti în resurse umane, salarizare, precum şi în securitate şi sănătate în muncă. Soluţia ar fi crearea unui serviciu specializat care să deser­vească mai multe unităţi bugetare dintr-o anumită zonă sau localitate.

Andrei Adam a apreciat că în această situaţie ar fi binevenită şi organizarea de seminare pentru conducători şi familia­rizarea acestora cu cele mai importante prevederi din Codul muncii referitoare la situaţiile cu care se confruntă în prezent.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand