25 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Reguli speciale în procedura de concediere

Loading
Cetăţeanul şi legea Reguli speciale în procedura de concediere
Reguli speciale în procedura de concediere
diez.md

Doresc să aflu ce presupune procedura de concediere și în ce cazuri legislația prevede reguli speciale de concedi­ere a salariaților?

Anatol Cârlan, Strășeni

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Procedura de concediere a salariatului presupune un ansamblu de dispoziții legale care reglementează condițiile procedurale ale desfacerii contractului individual de muncă din inițiativa angajato­rului.

În materia normativă de concediere a salariatului, legislația mun­cii stabilește unele restricții la realizarea dreptului angajatorului de a dispune concedierea salariatului.

În acest sens, aducem drept exemplu prevederile art. 86 alin. (2) din Codul muncii (în redacția Legii nr. 195 din 14.07.22), care nu admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în con­cediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de stu­dii, în concediu de maternitate, în concediu paternal, în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la patru ani, în concediu pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei, în concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități, în perioada îndeplinirii obligațiilor de stat sau obștești, precum și în perioada detașării, cu excepția cazurilor de lichidare a unității.

În ceea ce privește regulile speciale de concediere, acestea se aplică la desfacerea contractului individual de muncă a unor anumi­te categorii de salariați.

Și anume:

  1. în conformitate cu art. 251 din Codul muncii, femeile gravide, femeile care au copii în vârstă de până la patru ani și per­soanele care folosesc concediile pentru îngrijirea copilului prevăzu­te la art.124, 126 și 127 din același Cod al muncii nu pot fi supuse concedierii, exceptând cazurile prevăzute la art. 86 alin. (1) lit. b), g) – k) din Codul prenotat;
  2. potrivit art. 72 alin. (2) din Codul elec­toral, pe durata perioadei electorale, candidații electorali nu pot fi concediați sau transferați la o altă muncă sau funcție fără acordul lor;
  3. concedierea salariaţilor în vârstă de până la 18 ani, cu excepția cazului de lichidare a unității, se permite numai cu acordul scris al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, respectându-se condițiile generale de concediere prevăzute de Codul muncii (art. 257 din Codul muncii).

Alte reglementări legale sau condiții speciale de concediere a sa­lariaţilor sunt specificate în art. 87 din Codul muncii, care stabilește procedura solicitării, de către angajator, a opiniei consultative a organului sindical în cazul concedierii salariaților (membri de sindicat, persoanelor alese în organele sindicale și neeliberate de la locul de muncă de bază, conducătorilor organizației sindicale primare (organizatorilor sindicali) neeliberați de la locul de muncă de bază).

 

La concedierea persoanelor angajatorul solicită în prealabil opinia consultativă a organului sindical

 

La concedierea persoanelor alese în organele sindicale și neeli­berate de la locul de muncă de bază și a conducătorilor organizației sindicale primare (organizatorilor sindicali) neeliberați de la locul de muncă de bază, angajatorul solicită în prealabil opinia consultati­vă a organului sindical ierarhic superior, printr-o notificare în care își argumentează intenția. Organele sindicale respective își prezintă opinia solicitată de către angajator, în termen de 10 zile lucrătoare de la data recepționării notificării.

Prezintă interes și prevederile Legii sindicatelor, în special, art. 34 alin. (4) care dispune că concedierea persoanelor care au fost alese în componența organelor sindicale nu se admite timp de un an după expirarea atribuțiilor elective, cu excepția cazurilor de lichidare a unității sau comiterii de către persoana respectivă a unor acțiuni culpabile, pentru care legislația prevede posibilitatea concedierii. În asemenea cazuri, concedierea se efectuează în mod obișnuit.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand