În ziua de azi, se pare că nu reușim să facem nimic fără a fi conectați și a posta imediat pe Facebook, Twitter, Instagram sau pe orice altă platformă de socializare. Într-adevăr, această cale poate părea a fi cea mai facilă și interactivă metodă de networking, însă, pentru a avea succes, trebuie respectate câteva reguli.
Când postezi, trebuie să iei în considerare persoanele pentru care postezi și, totodată, să nu „dai prea mult din casă”, iar pentru asta, specialiștii în domeniu îți vin cu câteva reguli de conduită pentru social media.
Alege-ți cu grijă prietenii
Oricât de prietenoas-(ă) ești, ai mare grija cu cine interacționezi pe internet. Regula de bază este să nu accepți și nici să nu trimiți cereri de prietenie oricui, oricând! Deși ai putea avea impresia că un număr ridicat de prieteni îți va oferi un newsfeed mai diversificat, ai mare atenție la persoanele care au un obicei din a posta lucruri indecente sau inadecvate. Nu uita că nu ești singur-(ă) care le vede și nu ai vrea ca aceste postări să-ți fie asociate ție.
Nu vorbi despre locul de muncă
Deși ai putea crede ca această regulă e evidentă, cel mai mare „DON,T” în materie de postări este să te plângi de locul de muncă, de colegi sau de șef. Ține cont că actuali sau viitori angajatori vor lua în considerare acest factor în deciziile ce te vizează. Chiar și un simplu „plictisit la muncă” este o modalitate foarte greșită de a te caracteriza. Încearcă să îți menții imaginea virtuală pozitivă și plăcută. Gândește-te de două ori înainte să trimiți energii negative în online. Cine și-ar dori să aibă un angajat care face să-i pară firma un iad?
Nu dezvălui prea mult din casă…
Este esențial ca, în momentele de slăbiciune, fie că ești supărată, tristă, obosită să te abții de la postat. Stai departe de social media! Știm că de multe ori poți fi influențat(ă) de ce se întâmplă în jurul tău și vrei să postezi o părere dură la adresa cuiva sau o poză nu atât de elegantă.
Nu spunem că trebuie sa fii foarte conservatoare în tot ce împărtășești, însă gândește-te de două ori înainte să o faci. Nu este nimic în neregulă cu o poză de bun gust de la o ieșire în club cu prietenele tale, însă trebuie să recunoști ce s-ar putea întoarce împotriva ta mai târziu. Trebuie sa știi care este limita dintre viața ta personală și cea digitala.
Creează limite, separa identitățile
O idee bună în materie de branduire personală poate consta în crearea unor profiluri separate pentru viața personală și cea profesională. Dacă deții o afacere sau ești freelancer, poți crea o pagină separată care să îți reprezinte munca, pe care poți posta și purta discuții relevante pentru activitatea și clienții tăi. Cred că nu prea ai lua în serios o persoană care ar posta, pe pagina companiei ei, poze personale și comentarii neprofesionale.
Nu recurge la abordări agresive
LinkedIn și Twitter sunt uneltele preferate networking-ului cu alți profesioniști din domeniu. Totuși, există o diferență uriașă între networking și hărțuire. Trimițând mesaje în repetate rânduri sau scrisori de intenție potențialilor angajatori, nu vei reuși să obții job-ul dorit, deoarece denotă lipsa de profesionalism! Folosește social media pentru a căuta sfaturi și a porni conversații, nu pentru a obține diverse joburi!
Nu te implica în discuții contradictorii
Deși este ok să îți împărtășești opiniile, ocolește cât poți subiectele controversate (de exemplu, religie, rasă, politică)! Dacă părerea ta poate ofensa pe cineva, cea mai deșteaptă alegere este să nu o postezi pe tot internetul! Acesta este încă un motiv pentru care un potențial angajator te-ar exclude de pe lista intervievaților. Dacă tu ai atacat pe cineva printr-o postare, gândește-te bine înainte să te aprinzi într-o discuție fără de sfârșit! Nu contează cât de ridicolă este afirmația lor, uneori acestea pot fi interpretate greșit, așa că dă dovadă de eleganță și răspunde-le civilizat.
Ce ție nu îți place…
Cea mai importantă regulă este să nu faci ceva online ce ție nu ți-ar plăcea să ți se facă! Dacă urmezi această regulă simplă, cu timpul vei câștiga respectul celor din jurul tău și vei clădi relații frumoase cu aceștia. Desigur, întotdeauna vor exista persoane care să nu dețină nivelul elementar de bun simț, dar tu trebuie să te ridici deasupra lor și să dai dovadă de o conduită adecvată.