3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Reglementarea muncii unor categorii de salariaţi. Garanţie privind riscurile neasigurate

Loading
Cetăţeanul şi legea Reglementarea muncii unor categorii de salariaţi. Garanţie privind riscurile neasigurate
drepturile-salariatilor

Foto: gazeta.ru

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Reglementarea muncii unor categorii de salariaţi

 

guestion

Mi-a fost respinsă cererea de angajare pe motiv că sunt gravidă. Este legal acest refuz?

  Elena Bâtcă, Nisporeni

 

Legislaţia în vigoare prevede anumite particularităţi de regle­mentare a muncii unor categorii de salariaţi, inclusiv a muncii fe­meilor gravide. Femeile gravide sunt raportate la această categorie de salariaţi. Dispoziţia art. 247 din Codul muncii stabileşte angajarea pentru femeile gravide drept garanţie juridică. Potrivit acestei prevederi, refuzul de angajare din motiv că femeia e însărcinată este interzis. Cu alte cuvinte, refuzul de angajare a unei femei gravide trebuie să fie motivat, angajatorul informând în scris persoana în cauză în decurs de cinci zile calendaristice de la data înregistrării în unitate a cererii de angajare. De menţionat că depunerea cererii de angajare de către femeia gravidă constituie, de asemenea, o particularitate de reglementare a muncii, deoarece la încheierea contractului indi­vidual de muncă în mod general nu se prezintă cererea, pe lângă alte documente necesare, conform art. 57 din Codul muncii. Dar să nu confundăm garanţiile de angajare pentru femeile gra­vide cu interzicerea utilizării muncii femeilor în cazurile prevăzute de art. 248 din Codul muncii.

 

Garanţie privind riscurile neasigurate

 

guestion

Care sunt drepturile salariatului în cazul în care condițiile de lucru prevăzute în contractul individual de muncă nu corespund normelor de securitate și sănătate în muncă?

 

Alexandru Furculiță, Călărași

 

În cazul neasigurării de către angajator a unor condiții norma­le de muncă, salariatul are dreptul să refuze prestarea muncii la apariția unui pericol pentru viața sau sănătatea sa, iar angajatorul este obligat să-i acorde salariatului un alt lucru, până la înlăturarea pericolului respectiv.

Refuzul salariatului de a presta munca în caz de apariție a unui pericol pentru viața sau sănătatea sa nu atrage răspunderea disci­plinară. În asemenea caz, salariatul are dreptul la demisie, în termen redus, adică în termenul indicat în cererea de demisie a acestuia (art. 85 alin.(2) din Codul mucii).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand