Guvernul a decis să accelereze procesul de reformare a sistemului actual de pensionare, cu posibilitatea punerii în aplicare a noului model, începând cu 1 ianuarie 2017. Potrivit reprezentanţilor Executivului republican, acest subiect a fost discutat, recent, de reprezentanţii structurilor guvernamentale de resort.
Dezbaterile s-au axat pe situația actuală din sistemul de pensii, riscurile existente, precum și pe necesitatea consolidării eforturilor pentru accelerarea procesului de reformă. Premierul Pavel Filip a accentuat în context că sistemul de pensii trebuie să devină unul durabil, echitabil şi sustenabil, care să asigure un trai decent tuturor categoriilor de beneficiari, să ofere o abordare complexă, cu luarea în calcul a dinamicii demografice și a posibilelor riscuri.
Astfel, s-a decis crearea unui nucleu al tuturor părților interesate – instituții publice, mediu de afaceri, donatori, care să genereze o viziune unică de reformă, bazată pe cel mai bun model de sistem de pensionare.
Referitor la elementele de bază ale reformei, a fost menţionată necesitatea consolidării unui sistem de asigurări sociale durabil prin unificarea treptată a condiţiilor privind stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare, combaterea fenomenului muncii nedeclarate și a salariilor „în plic”. De asemenea, factorii de răspundere au optat pentru stabilirea unui raport corect între contribuţiile achitate de lucrători la bugetul de asigurări sociale şi mărimea pensiei stabilite.
În consecinţă, a fost creat un grup de lucru, care să se întrunească periodic și să prezinte Guvernului o viziune unică de refor-mă, bazată pe cele mai bune practici internaționale și ținând cont de realitățile și necesitățile existente.