3 iulie 2024
Chisinau
Social

Reforma sistemului de pensii, discutată de sindicaliști și de guvernanți

Loading
Social Reforma sistemului de pensii, discutată de sindicaliști și de guvernanți
Reforma sistemului de pensii, discutată de sindicaliști și de guvernanți
pensionari

Foto: va.ru

 

La 1 ianuarie anul curent, a intrat în vigoare Legea nr. 290 cu privire la sistemul public de pensii, care a su­ferit mai multe modificări. Cum va fi calculat stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi şi femei? În ce con­diţii va fi stabilită pensia anticipată pentru limita de vârstă, dar şi care pensionari au dreptul să solicite re­examinarea pensiei? La acestea, dar şi la alte întrebări au găsit răspunsul sindicaliştii în cadrul unui seminar cu reprezentanţi de la Ministerul Mun­cii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

 

„Noi credem că noul act normativ conține nişte formule de calcul mult mai simple, mai transparente, mai pe înţelesul tuturor, în comparaţie cu actuala formu­lă. O inovaţie în sistemul de pensionare este valorizarea venitului  asigurat. Scopul nostru este să explicăm, să aducem la cu­noştinţă cetățenilor care sunt, totuşi, con­secinţele şi efectele, impactul reformei. Ex­plicaţiile trebuie să fie pe înţelesul tuturor, mult mai simple, nu chiar atât de sofistica­te cum este prevăzut în lege”, a spus, pen­tru ziarul ,,Vocea poporului”, Nelea Rusu, şefa Direcţiei politici de asigurări sociale de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF).

 

Un seminar util

 

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreşe­dinte al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM), a fost un seminar util, unul informativ şi necesar despre prevederile Legii privind reforma sistemului de pensionare. Reformă ce atinge interesele tuturor celor care sunt astăzi la pensie, dar şi ale celor care mun­cesc şi contribuie în bugetul asigurărilor sociale de stat, la acumularea veniturilor din care se achită pensiile.

„Evident că reforma este una importan­tă. Sunt norme benefice şi pentru actua­lii, şi pentru viitorii pensionari. În același timp, există şi câteva norme care sunt,

în opinia noastră, distriminatorii, contradic­torii. Ele, în principiu, trebuie să fie ulterior eliminate”, ne-a spus Sainciuc.

Una dintre acestea, potrivit vicepre­şedintelui CNSM, se referă la pensia an­ticipată pentru lucrătorii care muncesc în condiţii foarte grele şi foarte nocive. „Cred că nu este corect că, până la data adoptă­rii legii, erau nişte norme conform cărora oamenii puteau să se pensioneze anticipat cu opt ani de zile muncind în condiții dă­unătoare sănătății, iar după această dată, au pierdut acest drept și trebuie să mun­cească suplimentar ca și lucrătorii care lucrează în condiții normale de muncă. Acest fapt a trezit nemulțumirea lucrăto­rilor din mine. Al doilea aspect important  ţine de recalcularea pensiilor, îndeosebi pentru cei care muncesc după ieșirea la pensie, fiind vorba de peste 160 de mii de persoane. Evident, pentru acești cetățeni este discriminatorie norma de recalculare a pensiei. Vor avea dreptul la recalculare doar pensionarii care ies la pensie înce­pând cu 1 ianuarie anul curent, peste doi ani de activitate, dar acei care la data re­spectivă munceau şi vor continua să mun­cească, sunt lipsiți de acest drept. Colegii spun că costul reformei este foarte mare. Noi îi înţelegem, de aceea credem că ar fi bine să fie găsită o formulă echitabilă. Ar fi bine ca acest lucru să se facă eşalo­nat, astfel ca de dreptul de recalculare a pensiei să beneficieze toţi cei care mun­cesc sau au muncit”, ne-a mai spus Sergiu Sainciuc.

Un alt aspect ţine de pensia anticipată. „Și în acest caz s-a introdus o normă bună, care a fost, în principiu, implementată și la solicitarea sindicatelor. Aceasta poate fi aplicată imediat pentru bărbaţi, nu şi în cazul femeilor, pentru că norma preve­de că pensia anticipată poate fi solicitată doar cu trei ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, care este, potrivit legii, de 63 de ani. Aceasta înseamnă că femeile vor beneficia de acest drept doar peste şase ani. De aceea, este necesar ca aceste norme discriminatorii să fie revizui­te, iar sindicatele vor depune toate efortu­rile pentru a asigura acest lucru”, a conchis vicepreşedintele CNSM, Sergiu Sainciuc.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Vadim
    07.03.2017

    Sistemul de pensii de mult trebuia reformat, dar nimeni in afara de Filip nu a avut curajul sa ase apuce de acest lucru!

    • Realist
      07.03.2017

      Nu s-a apucat nimeni pentru ca e o reforma anti-populista. Toti au preferat sa ia imprumuturi de miliarde pentru a intretine artificial sistemul de pensionare, dar nimeni nu a ajut curajul sa spuna oamenilor adevarul. Daca sistemul de pensionare nu va fi reformat, in citiva ani, pensii nu vor mai fi deloc

Citește și
slot thailand