29 martie 2024
Chisinau
Social

Reforma învățământului superior, pro și contra

Loading
Social Reforma învățământului superior, pro și contra
Reforma învățământului superior, pro și contra
agrotv.md

Subiectul reformei sistemu­lui de învățământ superior anunțată de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, continuă să fie unul din subiec­tele cele mai intens discutate și în această săptămână.

Un grup de lideri sindicali ai Federației Sindicale a Educației și Științei și din mediul academic a avut o întâlnire cu ministrul Anato­lie Topală, în cadrul căreia au venit cu solicitarea de a contribui la cla­rificarea unui șir de întrebări care au apărut din partea organizațiilor sindicale din universități și din in­stitute de cercetare. Ministrul a răspuns la mai multe întrebări și a adus la cunoștința sindicaliștilor principalele repere ale procesului de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare.

De asemenea, celor prezenți li s-a comunicat că pe platforma particip.gov.md va fi publicat pro­iectul unei Hotărâri de Guvern, înaintat de către MEC către Can­celaria de Stat, și în felul acesta vor fi începute dezbaterile publice pe marginea reformelor preconizate.

Federația Sindicală a Educației și Științei îndeamnă activul sindi­cal din mediul academic să partici­pe activ la aceste dezbateri pentru a clarifica toate aspectele ce țin de procedura de reorganizare a instituțiilor.

„Vom monitoriza ca drepturi­le și garanțiile angajaților să fie respectate și să nu fie lăsate fără atenție diferite „interpretări și abuzuri”, a menționat Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.

Între timp a apărut și reacția Academiei de Științe a Moldo­vei, care consideră că reforma învățământului superior în vari­anta MEC trebuie stopată. AȘM consideră necesară aprobarea și adaptarea experienței statelor ve­cine, cum ar fi România și Ucrai­na, unde institutele de cercetare funcționează în cadrul academiilor de științe, oferind condiții optime pentru dezvoltarea științelor fun­damentale și aplicative în vederea îndeplinirii comenzilor de stat.

 

Veaceslav Ioniță: „Nu este o reformă ce trebuie făcută în grabă”

Graba cu care se face reforma învățământului superior poate mai mult să dăuneze decât să ajute. Este un lucru care se discută de cel puțin 15 ani, însă are loc prea brusc. Este opinia lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economi­ce la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Potrivit expertului, primul im­pact al reformei este legat de co­masarea unor universități cu insti­tute de cercetare. În Europa, dar și în SUA, este practicat acest lucru, învățământul este împreună cu cercetarea.

„Eu cred că intenția de a comasa aceste instituții este benefică. Vor avea de câștigat atât universitățile, cât și centrele de cercetare. Con­sider că acest lucru va crește atât capacitatea de cercetare, cât și cea de predare. Studenții vor fi implicați în cercetări, cercetătorii vor putea să lucreze cu studenții. Avem o unificare a două sisteme diferite, care au activat diferit zeci de ani, iar acum vor fi unificate”, a spus expertul.

Al doilea impact al reformei, spune Veaceslav Ioniță, este co­masarea unor universități, din cauza lipsei studenților, ceea ce a dus la o utilizare ineficientă a re­surselor financiare.

Al treilea element al reformei care îngrijorează, susține economistul, este comasarea Universității de Stat din Tiraspol, care este refugiată în Chișinău. Universitățile refugiate, crede economistul, sunt din zonele de con­flict, iar acestea trebuie să devină un instrument de soluționare a conflictelor.

Cel de-al patrulea element, care stârnește nedumeririle experților, afirmă economistul, este că „aceas­tă reformă va însemna cel mai mare proiect imobiliar din istoria R. Moldova”. Analistul economic recomandă ca în lege să fie speci­ficat expres că nici un bun nu va fi înstrăinat în favoarea altor instituții sau a bugetului de stat. Banii tre­buie să rămână universităților și institutelor de cercetare, pentru dotarea tehnico-materială.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand