13 October 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Reforma din învăţământ dezavantajează cadrele medicale din şcoli

Loading
Cititorii ne scriu Reforma din învăţământ dezavantajează cadrele medicale din şcoli
Reforma din învăţământ dezavantajează cadrele medicale din şcoli

 

 

reforma-din-invatamant

Foto: adevarul.ro

„Cum aşputea să ştiu câte ore trebuie să lucreze săptămâ­nal un lucrător medical de la şcoală, în funcţie de numărul de elevi care învaţă la institu­ţia respectivă? Eu am activat în această funcţie într-o şcoa­lă din raionul Ceadâr-Lunga timp de 25 de ani. În ultimii cinci ani, mi-a fost redus în ju­mătate salariul de funcţie din cauza că s-a micşorat numărul de elevi sub 250, iar ulterior până la 220 de copii. Ştiu că în alte şcoli din regiune, cu un nu­măr similar de elevi, lucrează lucrători medicali cu o normă deplină şi, corespunzător, pri­mesc un salariu întreg. Cum este posibil ca să difere atât de mult deciziile conducătorilor, dacă situaţia este aceeaşi?

 

Cu respect, Irina Daraban, raionul Ceadâr–Lunga”

 

Specialiştii de la Ministerul Edu­caţiei au precizat că, în corespundere cu Ordinul nr. 542 al Ministerului Fi­nanţelor şi al Ministerului Educaţiei, norma de muncă pentru astfel de unităţi poate să depindă de numărul de elevi care învaţă în cadrul institu­ţiei de învăţământ. În mod corespun­zător, dacă numărul de copii este mai mic de 250, şi unitatea de post poate să ajungă la 0,5.

Sursele de referinţă au specificat, în context, că ordinul sus-menţionat este din 1999 şi e depăşit pe alocuri. Astfel, anexele 1 şi 2 referitoare la şcoli şi licee ale acestui document au fost abrogate şi, în consecinţă, deci­ziile în asemenea cazuri sunt luate de administraţia publică locală. În par­ticular, este vorba de specialiştii di­recţiilor teritoriale de învăţământ şi nu de cei ai Ministerului Educaţiei.

În caz că la Ceadâr-Lunga nu este direcţie de învăţământ, salariaţii din acest raion sunt îndemnaţi să se adreseze cu diferite probleme la cea din Comrat. Aceleaşi surse au accen­tuat că, în prezent, la gestionarea as­pectelor legate de normarea muncii în şcoli şi licee se ţine cont de fiecare bănuţ. Totuşi, în opinia acestora, la numărul de 220 de elevi, care este considerat a fi unul relativ mare, lu­crătoarea medicală ar fi putut să fie angajată cu o normă întreagă.

Reprezentanţii Ministerului Edu­caţiei au adăugat că, în prezent, sunt multe raioane care decid ca în şco­li şi licee să nu fie angajaţi lucrători medicali, ci să fie încheiate contracte privind prestarea acestor servicii de către centrele teritoriale de sănătate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand