28 martie 2024
Chisinau
Social

Recoltă mică de floarea-soarelui, ulei tot mai scump

Loading
Social Recoltă mică de floarea-soarelui, ulei tot mai scump
Recoltă mică de floarea-soarelui, ulei tot mai scump
Vocea poporului

Efectele secetei și ale recol­tei slabe din acest an încep deja a fi resimțite. Iar pen­tru că nu simt un ajutor din partea statului, mai mulți agricultori ne spun că se văd puși în situația să majoreze prețul la semințe de floarea-soarelui cu aproximativ 50 la sută. Astfel, dacă în primăva­ra acestui an un kilogram de semințe de floarea-soarelui putea fi cumpărat cu puțin peste cinci lei, acum, acesta costă în medie 8 lei și 50 de bani, însă unii solicită chiar și 10 lei pentru un kilogram.

Prin urmare, începând cu luna octombrie, și fabricile de ulei au stabilit un preț mai mare cu circa 15%. Vasile Mîrzenco, președintele Federației Naționale a Fermierilor, care este și agricultor, spune că se întâmplă pentru prima dată în experiența sa, când nu a reușit să strângă nimic de pe hectarele pe care le-a semănat cu floarea-soa­relui.

„În acest an, recolta de floarea-soarelui a fost foarte mică. Proastă de tot, nici nu am recoltat-o. Nu avea rost să scot combina pe câmp”, ne mărturisește Vasile Mîrzenco.

Antreprenorul ne spune că nu este singurul care s-a pomenit cu această problemă. În situația lui au ajuns alți zeci de fermieri. În acest an, cei mai norocoși au adunat doar 60 la sută din recolta esti­mată. Din cauza secetei, agricul­torii au fost nevoiți să ridice prețul la semințele de floarea-soarelui. Astfel, începând cu luna septem­brie, prețul a crescut brusc până la 8 lei per kilogram, iar în octombrie, semințele de floarea-soarelui s-au scumpit din nou. Acum, costul mediu oscilează între 8 lei și 40 de bani și 8 lei și 60 de bani.

„Oferta e mai mică, floarea-soa­relui s-a produs cu vreo 30-40% mai puțin decât anul trecut, dacă nu chiar în jumătate. Nu avem nici o siguranță că anul care vine va fi mai blând din punct de vedere al condițiilor meteorologice”, mai spune Mîrzenco.

În piață, agricultorii care își vând marfa spun că semințele de floa­rea-soarelui ar putea să se scum­pească și mai mult. „A fost secetă mare și recolta s-a înjumătățit. Pen­tru ulei, cea mai măruntă sămânță costă 7-8 lei kilogramul. În anul trecut, a fost 5-6 lei. Nu avem de ales decât să majorăm prețul. Și așa am suportat pierderi mari”, ni se destăinuiește un alt agricultor.

Iar pe un site specializat de anunțuri am găsit oferte de se-mințe care se vând chiar și cu 10 lei pentru un kilogram. Am telefonat la numerele indicate, prezentându-ne drept cumpără­tori, iar agricultorii ne-au zis că au puțină producție, de aceea nu pot face nici o reducere.

„Da de ce așa scump? Anul tre­cut era mai ieftin. – Da, dar anul acesta pur și simplu nu avem ce vinde.  Mi-au mai rămas cel mult 15 tone.  – Anul trecut cât a fost recolta?  Anul trecut au fost două tone, iar anul acesta a ieșit doar 40 de kilograme la hectar. Diferența este destul de mare. Normal că și prețul e mai mare”, ne spune un comerciant de semințe de floarea– soarelui.

Au simțit diferența și producă­torii de ulei. Aceștia spun că au fost nevoiți să ridice prețul cu 15%, produsul finit e cu 9 lei mai scump decât anul trecut pentru cumpără­torii angro.

„Dacă, până acum, îl vindeam cu până la 19-20 de lei, acum îl dăm cu 22-24 de lei, la întreprindere. Ajunge 27-28 de lei sticla. Cheltu­ielile au fost mari, e puțin, respec­tiv, și prețul a crescut”, a menționat Valeriu Papuc, producător de ulei.

Și mai mare este prețul final. Vânzătorii spun că, în luna octom­brie, prețul a crescut cu 2-3 lei per litru. „A fost secetă, nu a fost roadă și din cauza asta s-a scumpit. Ră­sărita vine mai scumpă și e puțină. De aceea, și uleiul e mai scump. Vin vremuri destul de complicate. Și acest preț nu cred să fie cel fi­nal. Cu siguranță că va mai crește. Puțin câte puțin și vom ajunge la niște prețuri ca în Europa. Cât des­pre salarii, acestea sunt departe de ale europenilor. În septembrie și la începutul lui octombrie, au fost vânzări mai mari. De când au în­ceput scumpirile, lumea s-a oprit”, susține unul dintre vânzători.

Cumpărătorii pe care i-am în­tâlnit în preajmă spun că deja au simțit scumpirile pe propriul buzu­nar. „A costat 59 de lei, iar acum 72. E foarte scump. Pensia e mică și pentru mine e groaznic. Lumea nu are atâția bani, nu are așa sa­larii, iar de pensii nici nu mai zic. Degrabă o să facem totul pe apă, fără vreo picătură de ulei”, ni se plânge o femeie care tocmai veni­se la piața după cumpărături.

Comercianții consideră că, la iarnă, prețul uleiului va fi și mai mare.

 

Agricultorii, despăgubiți

Potrivit datelor Biroului Națio-nal de Statistică (BNS), recolta anului curent se caracterizează prin micșorarea recoltei globa­le a majorității culturilor agricole, îndeosebi a culturilor cerealiere. Conform estimărilor preliminare, în anul curent, recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodă­riile de toate categoriile a constitu­it circa 700 de mii de tone, cu circa 50% mai puțin față de anul pre­cedent. În particular, potrivit BNS, recolta de floarea-soarelui este cu 52,7% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Amintim că, în luna august anul curent, mai mulți agricultori au protestat, cerând autorităților su­port pentru a face față secetei din acest an. Deși au cerut un suport de 3000 de lei per hectar, autoritățile au decis să le aloce doar 1500 de lei, din lipsă de resurse financiare la buget.

Până acum, Agenția de Inter-venție și Plăți în Agricultură a re-cepționat peste 1450 de dosare pentru acordarea compensațiilor în agricultură. Dintre acestea, 1430 sunt pentru culturile cerealiere de prima grupă, afectate de secetă, și 25 – de grindină. Potrivit AIPA, în total, peste 2200 de producători agricoli urmează să beneficieze de compensații.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand