22 August 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Rechemarea din concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului

Loading
Cetăţeanul şi legea Rechemarea din concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului
Rechemarea din concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului
agora.md

Aflându-mă în concediu suplimentar neplătit pentru în­grijirea copilului de la 3 la 4 ani, angajatorul a emis ordin cu privire la rechemarea mea din concediu. Însă, din ca­uza unor circumstanțe familiale, am respins ordinul dat. Pe acest motiv, angajatorul mi-a atras atenția că ordi­nul dat este întemeiat și nerespectarea acestuia ar putea avea consecințe negative asupra mea, inclusiv în vederea menținerii locului meu de muncă. Vă rog să ne spuneți în ce cazuri pot fi rechemată din concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 la 4 ani și care sunt drepturile mele într-o astfel de situație?

Valentina Dopca, Căușeni

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Acordarea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copi­lului de la 3 până la 4 ani este prevăzută de legislație și constituie o garanție juridică. Condițiile de bază cu privire la acordarea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 până la 4 ani con­stituie obiectul principal al reglementărilor legale ale art.126 din Codul muncii.

Potrivit alin. (1) al acestui articol din Codul prenotat, în afară de con­cediul de maternitate și concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilu­lui până la vârsta de trei ani, femeii, precum și persoanelor menționate în alin. (2) al art.124 (unuia dintre părinți, unuia dintre bunici, unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum și tuto­relui), li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 până la 4 ani, cu menținerea locului de muncă (a funcției).

Astfel, în condițiile acestei norme legale (alin. (1) al art. 126 din Codul nuncii), angajatorul este obligat să păstreze locul de muncă persoanelor respective. or, menținerea locului de muncă, în cazul dat, de asemenea, constituie o garanție juridică.

În același timp, norma prenotată dispune că, în lipsa locului de mun­că anterior (funcției anterioare), persoanelor menționate, inclusiv celor aflate în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 până la 4 ani, li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcție echivalentă).

 

Refuzul salariatului în cazul rechemării din concediu nu constituie o abatere disciplinară și nu poate avea consecințe negative asupra sa

 

În scopul protejării persoanelor în cauză, este de menționat și dispoziția alin. (2) al art. 86 din Codul muncii, care dispune că nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui inclusiv în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 până la 4 ani etc., cu excepția cazurilor de lichidare a unității.

Cu referire la rechemarea din concediu. Legislația nu prevede cazuri în care angajatorul ar putea dispune rechemarea salariatului/salaria­tei din concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 până la 4 ani. Or, refuzul salariatului în acest sens (în cazul rechemării din concediu) nu constituie o abatere disciplinară și, prin urmare, nu poate avea consecințe negative asupra salariatului respectiv.

De precizat este că salariatul, potrivit art. 122 alin. (1) din Codul mun­cii, poate fi rechemat doar din concediul de odihnă anual prin ordinul (dispoziția, decizia, hotărârea) angajatorului, numai cu acordul scris al salariatului și numai pentru situații de serviciu neprevăzute, care fac necesară prezența acestuia în unitate. Este de observat și faptul că, în baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, femeia sau persoanele menționate la art. 124 alin. (2) pot să lucreze în condițiile timpului de muncă parțial sau la do­miciliu (art. 126 alin. (2) din Codul muncii).

Totodată, salariatul poate reveni din concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului înainte de expirarea acestuia, anunțând despre acest lucru angajatorul, printr-o cerere scrisă, cu 15 zile lucrătoare înain­te. Termenul respectiv poate fi redus prin acordul scris al părților.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand