4 September 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Rechemarea din concediu. Refuzul sau amânarea cererii de demisie

Loading
Cetăţeanul şi legea Rechemarea din concediu. Refuzul sau amânarea cererii de demisie
Rechemarea din concediu. Refuzul sau amânarea cererii de demisie
rechemare-concediu

Foto: monitorulvn.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Rechemarea din concediu fără acordul salariatului

 

guestion

Angajatorul m-a rechemat din concediu printr-un or­din emis fără acordul meu. Am refuzat să-mi întrerup concediul. Este aceasta o încălcare a disciplinei de muncă?

 

Alina Sonțov, Chișinău

 

Potrivit art. 122 din Codul muncii, salariatul poate fi rechemat din concediul de odihnă anual prin ordinul (dispoziţia, decizia, hotărâ­rea) angajatorului, numai cu acordul scris al salariatului şi numai pentru situaţii de serviciu neprevăzute, care fac necesară prezenţa acestuia în unitate. Prin urmare, nu poate fi considerat încălcare a disciplinei de muncă refuzul salariatului de a îndeplini ordinul anga­jatorului de revenire la lucru în cadrul perioadei de concediu în lipsa acordului acestuia.

 

Refuzul cererii de demisie sau amânarea datei acesteia

 

guestion

Are angajatorul dreptul să refuze cererea de eliberare din serviciu din proprie inițiativă a salariatului sau să amâne data acesteia?

 

Anastasia Ceban, Chișinău

 

Potrivit art. 85, alin. (1) din Codul muncii, salariatul are dreptul la demisie – desfacere a contractului individual de muncă din proprie ini­ţiativă, anunţând despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte.

Mai mult ca atât, în caz de demisie a salariatului în legătură cu pen­sionarea, cu stabilirea gradului de invaliditate, cu concediul pentru în­grijirea copilului, cu înmatricularea într-o instituţie de învăţământ, cu trecerea cu traiul în altă localitate, cu îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului invalid, cu alegerea într-o funcţie electivă, cu angajarea prin concurs la o altă unitate, cu încălcarea de către anga­jator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare, angajatorul este obligat să accepte demisia în terme­nul redus, indicat în cererea depusă şi înregistrată, la care este anexat documentul ce confirmă acest drept. Ținând cont de cele menționate, angajatorul urmează doar să accepte demisia în cazurile specificate mai sus și nu dispune de anumite drepturi privind refuzul cererii de demisie sau amânarea datei acesteia.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand