4 December 2024
Chisinau
Sport

Realizările CNSM după Congresul IV în domeniul remunerării

Loading
Sport Realizările CNSM după Congresul IV în domeniul remunerării
Realizările CNSM după Congresul IV în domeniul remunerării
Vocea poporului

Datorită Declarațiilor Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu ocazia Zilei internaționale a securității și sănătății în muncă, Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, în le­gătură cu criza energetică, precum și propunerilor CNSM de modifi­care a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270/2018, înaintate Ministeru­lui Finanțelor și Comisiilor Parla­mentare, o bună parte a salariilor angajaților din sectorul bugetar au fost majorate.

  1. Astfel, a fost modificată Legea sala­rizării nr.847/2002, stabilindu-se un singur salariu minim pe țară – mărimea minimă a retribuției, stabilită de către Guvern după consultarea sindicatelor și a patronatelor pentru o muncă simplă, necalificată, sub ni­velul căreia angajatorul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe lună sau pe oră, realizată de angajat. Cuantumul salariului minim lunar din sistemul unitar de salarizare nu poate fi mai mic decât mă­rimea minimului de existență calculat pen­tru ultima perioadă de gestiune.

Însă Hotărârea Curții Constituționale arată că aplicarea acestuia necesită a fi începând cu data de 1 august 2022 și, în cazul în care Guvernul nu va stabili cuantu­mul salariului minim pe țară în conformita­te cu raționamentele expuse în respectiva hotărâre până la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit con­form punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010 – de 3500 de lei.

A fost elaborată Hotărârea Guvernului privind stabilirea salariului minim pe țară, în mărime de 3500 de lei.

  1. Au fost majorate garanțiile salariale pentru personalul din unitățile bugetare. În­cepând cu 10 iunie 2022, pentru angajații al căror salariu lunar calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă este mai mic de 3500 de lei, aceștia benefi­ciază de plăți compensatorii (diferența din­tre suma de 3500 de lei și salariul lunar cal­culat proporțional timpului efectiv lucrat). Legea a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (10 iunie), iar plățile compensatorii au fost calculate începând cu data de 1 mai 2022.
  2. Prin modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 nr. 205/2021, pentru calcularea, începând cu 1 septembrie 2022, a salariilor angajaților din sectorul bugetar, s-a stabilit valoarea de referință în mărime de 1900 de lei (anterior -1800 de lei).

S-a majorat valoarea de referință de la 1900 la 2000 de lei pentru:

  • personalul didactic, științifico-didactic și personalul de conducere din cadrul instituțiilor de învățământ, conducătorii (di­rectori și directori adjuncți) instituțiilor de educație timpurie, de învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic, direc­torii/directorii adjuncți ai altor instituții de învățământ decât cele de educație timpu­rie, de învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic;
  • personalul care, conform anexelor la Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se înca­drează în clasele de salarizare de la 1 până la 25;
  • corpul de subofițeri din cadrul Minis­terului Afacerilor Interne;
  • efectivul de soldați și sergenți din ca­drul Ministerului Apărării;
  • consilierii pentru soluționarea con-testațiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, inclusiv directorul general și directorul general ad­junct;
  • personalul, inclusiv cu funcții de dem­nitate publică, din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

S-a majorat valoarea de referință de la 1400 de lei la 1800 de lei pentru: perso­nalul din cadrul Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal, inclusiv directorul Servi­ciului Fiscal de Stat și directorul Serviciu­lui Vamal, șefii de cabinet și consilierii din cadrul cabinetului președintelui Parlamen­tului, al președintelui Republicii Moldova și al prim-ministrului, secretarul general al Guvernului, secretarul general al Aparatului președintelui Republicii Moldova, secreta­rul general al Parlamentului, secretarii de stat, secretarii generali ai ministerelor, șefii și șefii adjuncți ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat.

Se va acorda o plată unică cu caracter excepțional în mărime de 3000 de lei pentru susținerea unor angajați din unitățile buge­tare, al căror salariu mediu lunar, calculat proporțional timpului efectiv lucrat pentru ultimele 3 luni, este mai mic de 15000 de lei. Plata unică va fi stabilită și achitată la locul de muncă de bază al angajatului.

  1. Prin proiectul de lege pentru modi­ficarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar (Hotărârea Guvernului nr.639/2022) apro­bat în lectura I în Parlament, începând cu 1 septembrie curent, se propune majo­rarea claselor de salarizare a asistentului social (cu studii profesional tehnice), asis­tentului parental profesionist (cu studii profesional tehnice), cadrului didactic de sprijin, logopedului, pedagogului, psiho­logului, psihopedagogului, psihopedago­gului special, expertului judiciar și șefului de laborator din cadrul Centrului Național de Expertize Juridice, ș.a. în scopul înlătură­rii deficiențelor identificate. De asemenea, vor fi majorate clasele de salarizarea și pen­tru alte categorii de asistenți sociali.

Concomitent, se propune stabilirea unui spor suplimentar la salariu, în mărime de 75% din salariul de bază, pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implemen­tării cerințelor de aderare la Uniunea Eu­ropeană.

Pentru nivelul sporit de responsabili­tate necesar la transportarea conducăto­rilor autorităților publice și autorităților administrației publice, conform normelor de deservire stabilite, se majorează clase­le de salarizare a șoferilor (conducătorilor auto) angajați în cadrul Instituției publice „Baza auto a Cancelariei de Stat”.

  1. Printr-un proiect de modificare a Re­gulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice în­cadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, se propune majorarea, începând cu 1 octombrie 2022, a salariilor de funcție lunare pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice înca­drate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală cu +10% și cu +5,5% pentru personalul de conducere.

O parte din propunerile CNSM de mo­dificare a legii 270/2018 nu au fost luate în considerație și rămân ca obiectiv pentru anul 2023. CNSM propune stabilirea unei valori de referință unică pentru toți salariații din sectorul bugetar (respectiv, anularea valorilor de referință derogatorii de la va­loarea generală pentru anumite categorii de angajați) și a unor coeficienți specifici pe sectoare sau domenii.

CNSM propune majorarea salariilor angajaților din sectorul bugetar prin creș-terea efectivă a salariului de bază (raportat la salariul minim pe țară), și nu prin intro­ducerea unor sporuri noi sau majorarea mărimii sporurilor la salariul de bază. În condițiile reglementărilor actuale, sporurile aplicate la salariul de bază depășesc mări­mea efectivă a salariului de bază, or anume acest aspect s-a dorit a fi exclus prin im­plementarea noului sistem de salarizare în sectorul bugetar în anul 2018.

În prezent, CNSM, după consultările cu Confederația Națională a Patronatelor, propune Guvernului pentru anul 2023 sta­bilirea salariului minim pe tară în mărime de 50 la sută din salariul mediu prognozat pe economie, așa cum prevăd Carta Soci­ală Europeană și Directiva Uniunii Europe­ne privind salariul minim, recent adoptată sau în valoare de 4950 lei, fapt ce va duce la majorarea salariilor pentru angajații din sectorul real al economiei.

 

Sergiu SAINCIUC, vicepreședinte al CNSM

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand