Pe 2 martie, în Republica Moldova a fost marcată Ziua Memoriei şi Recunoştinţei eroilor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării şi în cinstea celor rămaşi în viaţă. Cu această ocazie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția cu genericul „Memoria unui război nedeclarat”.
Expoziția, care va fi deschisă până pe 31 martie, este prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la declanșarea conflictului armat din raioanele de est ale Republicii Moldova și reprezintă o cronică foto-documentară, care reflectă luptele crâncene și tragice din primăvara-vara anului 1992. Evenimentul este, totodată, și un omagiu adus tuturor participanților la acțiunile de luptă și, în primul rând, celor care și-au sacrificat viața pe altarul libertății Patriei.
Expoziția, care cuprinde imagini cutremurătoare realizate de către fotoreporterii Nicolae Pojoga, Mihai Vengher, Tudor Iovu, Andrei Mardari ş. a., reconstituie calvarul prin care au trecut apărătorii Republicii Moldova în luptele de la Dubăsari şi Tighina, pe platourile de la Cocieri şi Coşniţa. Acești curajoși maeștri ai artei fotografice au reușit să imortalizeze eroismul şi bărbăția polițiștilor şi a voluntarilor moldoveni, greutățile şi umilințele războiului, familii distruse, case şi sate în ruine, chipuri de femei şi copii transfigurate de durerea pierderii celor dragi.
Un compartiment aparte al expo-ziției este dedicat polițiștilor căzuţi în luptele pentru apărarea inde-pendenței şi integrității Republicii Moldova.
O expoziție de fotografii dedicată celor 30 de ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru a fost inaugurată și în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Lucrările expuse aici au fost realizate pe câmpul de luptă, în anul 1992, de către fotojurnalistul Nicolae Pojoga. Expoziția mai conține documente istorice și cărți care reflectă evenimentele din acea perioadă.
Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat cât de important este să păstrăm în memorie faptele eroilor care au luptat în conflictul de la Nistru. „Prin intermediul evenimentului de astăzi, am încercat să readucem în memoria noastră acele clipe tragice, în care veteranii noștri au găsit curajul și au răspuns apelului de a-și apăra patria, de a ne apăra pe noi”, a menționat Igor Grosu.
Cu ocazia comemorări eroilor căzuţi pentru apărarea independenţei şi integrităţii ţării, veteranii de război, rudele și prietenii combatanților căzuți pe câmpul de luptă, precum și înalți demnitari de stat, au depus flori la Monumentul „Maica îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate” din capitală. Evenimente similare dedicate comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru au avut loc în mai multe localități din R. Moldova.
Războiul de la Nistru, unde au căzut pe câmpul de luptă sute de comba-tanți, iar alte sute au fost răniți, este o rană pe care o purtăm de 30 de ani. O rană pentru care încă mai căutăm leac. De Ziua Memoriei și Recunoștin-ței, e bine să ne amintim de eroismul acestor luptători și să plecăm, în semn de respect, capul în fața lor.