Rata de compensare a mai multor medicamente destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare a fost majorată, de pe 1 noiembrie, cu 20 la sută. O modificare în acest sens a fost introdusă în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină cu privire la medicamentele compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Potrivit documentului, 11 denumiri comune internaţionale de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale au fost trecute din categoria de preparate compensate cu 50 la sută în cea cu procentul de compensare în medie cu 70 la sută.
Este vorba despre următoarele denumiri: amlodipinum, bisoprololum, enalaprilum, indapamidum, lisinoprilum, losartanum, ramiprilum, spironolactonum, torasemidum, verapamilum, metoprololum.
Prin această modificare este urmărită creşterea accesului persoanelor cu hipertensiune arterială la medicamente compensate. Aceste preparate medicamentoase sunt eliberate în toate farmaciile contractate de CNAM, în baza reţetei prescrise de medicul de familie.
Pentru acoperirea financiară a ratei majorate de compensare a medicamentelor sus-menţionate, până la finele acestui an, vor fi alocate patru milioane de lei, bani prevăzuţi în Legea fondurilor AOAM pentru 2015.
În prezent, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este compensat un număr de 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente, 19 dintre care sunt destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut, în ţara noastră erau înregistrate peste 570 de mii de persoane cu maladii ale aparatului circulator, dintre care mai mult de 461 de mii aveau boli hipertensive.
am procurat pe 17-11-2015 preparatul = bisoprololum din =3-m FARM= SRL str.Vasile ALECSANDRI,66. pE BON I INDICAT = PRET CU AMANUNTUL=- 230.87 IAR SUMA COMPENSATA 102 LEI. SE POATE DE SOCOTITI ACEASTA AR FACE 50% SAU 70% ? POT CREDE CA ESTE INFORMATIE DE DRAGUL INFORMATIEI SAU TREBUE DE ASTEPTAT ANUL VIITOR CA FARMACIILE SA FACA CUNOSTINTA CU ORDINILE SUSNUMITILOR