Un nou raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) care examinează efectele finanțării protecției sociale a constatat că impozitarea progresivă produce cele mai mari profituri. Studiul a simulat efectele diferitelor scenarii de finanțare fiscală pentru protecția socială asupra veniturilor gospodăriilor, a ocupării forței de muncă și a PIB-ului. Analiza a fost efectuată în Bangladesh, Columbia, Costa Rica, Georgia, Ghana, India, Rwanda și Serbia.
Raportul a constatat că finanțarea protecției sociale prin forme progresive de impozitare – cum ar fi impozitul pe venit progresiv, impozitul pe profit și impozitul pe capital – generează rezultate sociale și economice pozitive, dezmințind mitul că astfel de forme de impozitare reprezintă dezavantaje pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică.
Pe baza cercetărilor anterioare ale ITUC, cu privire la investițiile în protecție socială și impactul lor asupra creșterii economice, autorii raportului au constatat că impozitarea progresivă generează rate pozitive de creștere a PIB-ului; crește nivelul de ocupare în timp; are un impact pozitiv mai mare asupra celor mai sărace gospodării, reducând inegalitatea generală a veniturilor.
„Guvernele au la dispoziție o varietate de mijloace pentru a începe extinderea acoperirii protecției sociale. Acest raport arată clar că cei care își permit să plătească mai mult ar trebui să plătească mai mult și că guvernele ar trebui să se îndepărteze de formele regresive de impozitare”, a declarat Sharan Burrow, secretarul general al ITUC.