2 October 2024
Chisinau
Social

Rămâne cum s-a stabilit: din 2024, salariul minim va constitui 5000 de lei

Loading
Social Rămâne cum s-a stabilit: din 2024, salariul minim va constitui 5000 de lei
Rămâne cum s-a stabilit: din 2024, salariul minim va constitui 5000 de lei
national.md

Începând cu 1 ianuarie 2024, cuan­tumul salariului minim pe țară va constitui cinci mii lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de cuantumul salariului minim pe țară stabilit pentru anul 2023. O decizie în acest sens a fost apro­bată miercuri, 6 decembrie, de că­tre Guvernul Republicii Moldova.

Acest rezultat a fost obținut urmare a insistențelor repetate ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Pe parcursul anului, sindicatele au adresat un șir de demersuri Guvernului și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova pentru a iniția discuțiile de majo­rare a salariului minim.

Începând cu luna iunie a acestui an, practic, la fiecare ședință, în cadrul Comi­siei naționale pentru consultări și negocieri colective, au fost discutate diferite opțiuni de majorare a salariului minim, Sindicatele au accentuat permanent necesitatea majo­rării salariului în cauză, în conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului Euro­pean și a Consiliului UE privind salariile mi­nime adecvate în Uniunea Europeană, care prevede că salariul minim în fiecare țară tre­buie să fie de cel puțin 50% din salariul me­diu. În cazul Republicii Moldova, referința de 50% din salariul mediu prognozat pen­tru anul 2023 – de 11700 de lei, ar rezulta într-un salariu minim de 5850 lei.

Deși salariul mediu pe economie în anul 2022 a crescut cu 15,5% față de 2021, în termeni reali, însă, acesta a fost în descreștere cu 10,3%. Chiar și pe parcur­sul semestrului I al anului curent, această tendință se menține, salariul mediu lunar diminuându-se cu 1,3%: în sfera bugetară – cu 1,6%, iar în sectorul real al economiei, cu 1,3 la sută. Conform datelor statisti­ce pentru septembrie 2022, circa 1/3 din salariații din economia națională au avut un salariu sub 6000 de lei, iar 12% din angajați au primit un salariu de până la 4000 de lei, dintre care 17% au fost din sectorul bugetar.

 

Argumentele prezentate de CNSM

Reprezentanții CNSM au prezentat mai multe argumente în favoarea majorării salariului minim pe țară: situația social-economică nefavorabilă din țară, urmare a nivelului înalt al inflației (de 30,2%, în anul 2022) și reducerii valorii reale a sa­lariilor (cu 10,3% pe parcursul perioadei date), precum și pornind de la necesita­tea ca salariul minim pe țară să asigure cel puțin necesitățile de bază ale salariaților și să permită realizarea dreptului la o pensie minimă pentru limită de vârstă fără a fi ne­cesară compensarea din partea bugetului de stat a diferenței până la pensia minimă.

De asemenea, la 6 octombrie anul cu­rent, în contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, CNSM a organizat o masă rotun­dă cu genericul „Salariu minim conform standardelor europene”, la care au parti­cipat reprezentanți ai Guvernului Repu­blicii Moldova, Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, OIM, Confe-derației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” din România, unde au fost prezentate ar­gumente exhaustive cu privire la necesita­tea majorării salariului minim în Republica Moldova.

 

Salariul minim pe țară trebuie să fie conform prevederilor Directivei Parlamentului European

 

Totodată, pe parcursul anului 2023, con­ducerea CNSM a avut întrevederi și nego­cieri cu conducerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a Ministerului Finan-țelor privind stabilirea unui salariu minim care să contribuie la soluționarea mai multor probleme în domeniul salarizării și protecției social-economice.

Potrivit notei informative la proiectul hotărârii de Guvern ,,Privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară pen­tru anul 2024”, cuantumul salariului minim pe țară, stabilit în mărime de 5000 de lei, este argumentat de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ceea ce privește utilizarea forței de muncă.

Salariul minim reprezintă mărimea mini­mă a retribuției în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia patronul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe lună sau pe oră, îndeplinită de angajat. Este im­portant de precizat că menținerea cuan­tumului salariului minim este obligatorie pentru toți agenții economici, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de or­ganizare. Acest cuantum nu poate fi dimi­nuat nici prin contractul colectiv de muncă, nici prin contractul individual de muncă.

Potrivit prevederilor Legii nr. 1432/2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, salariul minim pe lună, precum și salariul minim pe oră calculat pornindu-se de la norma lunară a timpu­lui de muncă, se stabilesc prin hotărâre de Guvern, după consultarea cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și cu Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova și se reexaminează cel puțin o dată pe an.

CNSM va depune în continuare toa­te eforturile necesare pentru negocierea și stabilirea cuantumului salariului minim pe țară în conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului European și a Consiliului UE privind salariile minime adec­vate în Uniunea Europeană.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand