Igor Zubcu, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a avut, pe 21 februarie curent, la Bruxelles, Belgia, o întrevedere cu Sharan Burrow, secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).
Obiectivele și subiectele de dialog s-au axat pe perspectivele de colaborare internațională pentru perioada următoare, pe consolidarea relațiilor de parteneriat și de solidaritate în contextul reabilitării mișcării sindicale în perioada post-pandemică, scrie sindicate.md.
Președintele CNSM a reiterat importanța afilierii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova la Confederația Internațională a Sindicatelor și beneficiile de cooperare din ultimii ani. De asemenea, liderul sindical a relevat mai multe informații despre mișcarea sindicală din R. Moldova în contextul provocărilor crizei pandemice vizând situația social-economică din țară, provocările privind promovarea și apărarea drepturilor lucrătorilor și membrilor de sindicat, negocierile colective, respectarea și ratificarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii de către Republica Moldova.
Sharan Burrow a subliniat, larândul ei, importanța și rolul or-ganizațiilor membre ale ITUC pentru implementarea pilonilor de activitate ai ITUC pentru perioada actuală și a priorităților de activitate. În acest sens, Burrow a făcut referire la acțiunile ITUC privind Contractul Social Universal, campaniile desfășurate de ITUC cu privire la salariul minim; justiția fiscală; situația privind schimbările climatice și tranziția justă; inspecția muncii etc.
Președintele CNSM a discutat, la Bruxelles, cu secretarul general al ITUC perspectivele de cooperare
Totodată, la întrevedere au participat Owen Tudor, secretar general adjunct al ITUC, Luca Visentini, secretar general al Consiliului Regional Pan–European (PERC), Anton Leppik, secretar executiv al PERC, Goda Neverauskaite, consilier PERC, și Tatiana Marian, șefa Departamentului mass-media și relații internaționale din cadrul CNSM.
Părțile au expus unele acțiuni comune pe programe de colabo-rare în beneficiul viitorului muncii și al protecției drepturilor lucrătorilor prin prisma priorităților de activitate ale Confederației Inter-naționale a Sindicatelor, prin integrarea Republicii Moldova în spațiul social-economic european, realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și alte chestiuni importante pentru mișcarea sindicală.
De asemenea, președintele CNSM a avut discuții cu Paapa Danquah, directorul Departamentului juridic al ITUC, și cu Vera Dos Santos Costa, directorul Departamentului educațional al Institutului European al Sindicatelor privind aspecte ce vizează domeniul muncii prin prisma provocărilor juridice și perspectivele de colaborare pe domeniul educației sindicale.