29 martie 2024
Chisinau
Social

Protest în Piața Marii Adunări Naționale împotriva reformei inițiate de Ministerul Educației

Loading
Social Protest în Piața Marii Adunări Naționale împotriva reformei inițiate de Ministerul Educației
Protest în Piața Marii Adunări Naționale împotriva reformei inițiate de Ministerul Educației
Vocea poporului

Zeci de profesori, cercetători științifici, dar și studenți au ieșit, astăzi, în fața Guvernului, în semn de protest împotriva inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de a reforma sistemul de învățământ superior, prin care mai multe universități urmează să fie absorbite.

Protestatarii spun că își doresc ca autorii inițiativei să le audă păsul și să nu ia decizii înainte de consultări cu reprezentanții mediului academic.

„În cazul în care venim, punem întrebări și nu primim răspuns, este strigător la cer. Îmi pare rău că noi toți vrem să trăim ca în Japonia, dar să gândim ca în țara noastră. Eu sper că guvernanții își dau seama că mai este timp, vom fi auziți și lucrurile vor fi corectate. Vrem un dialog constructiv până la urmă”, a menționat, în cadrul protestului, preşedintele Sindicatului „Ştiinţa”, Oleg Chihai.

„Ne-am adunat aici cu toții ca să ne exprimăm dezacordul fața de reforma propusă de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se prevede lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM). Să fie clar pentru toți: nu suntem împotriva reformei, conștientizăm necesitatea acesteia, dar suntem contra metodei de implementare a acestei reforme, a mecanismului propus de minister. Noi avem alte propuneri, care pentru moment nu sunt luate în considerare. Aceste reforme sunt binevenite pentru societate, însă reforma propriu-zisă este plină de incertitudine. Considerăm că Universitatea Agrară merită o altă atitudine din partea autorităților”, a declarat Virgiliu Morei, președintele sindicatului Universității Agrare de Stat din Moldova.

„Sindicatele din cercetare resping total reforma propusă de minister în ceea ce se referă la alipirea institutelor de cercetare la câteva universități. Nu am observat nici un fel de analize efectuate referitor la necesitatea absorbției institutelor de cercetare. În general, institutele de cercetare din R. Moldova trec printr-o reformă continuă în ultimii patru ani și jumătate. Am pierdut cel puțin 900 de cercetători științifici în această perioadă. Sindicatele au aprobat o rezoluție și ne vom adresa la organele competente pentru a lua măsuri vizând această inițiativă”, a spus Vadim Druță, președintele comitetului sindical de la Institutul de Chimie al Academiei de Științe.

„Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este îngrijorată de situația legată de reformarea învățământului superior din țară și împărtășește aceeași opinie cu dumneavoastră. CNSM susține declarațiile, apelurile care sunt făcute astăzi în această problemă. Considerăm că reforma care urmează să se realizeze trebuie să fie una bine gândită, chibzuită, consultată cu toți cei care urmează să fie implicați. Doar prin consultări, discuții, putem să ajungem la un numitor comun și la un consens. Cred că trebuie să prelungim aceste discuții cu autorii proiectului, să-i convingem că această reformă trebuie să fie bine pregătită, să vedem care sunt avantajeze și dezavantajele, soarta colectivelor de muncă, a studenților. Universitatea Agrară de Stat din Moldova a avut un trecut valoros. Trebuie să aibă și un viitor strălucit. Ea trebuie să existe în structura universităților din țara noastră, pentru că suntem o țară agrară. Trebuie să avem buni specialiști care să muncească în localitățile rurale. Tinerii specialiști de la aceste facultăți trebuie să beneficieze de aceleași facilități de care beneficiază și tinerii de la medicină și de la educație, la repartizarea în muncă în localitățile sătești. Astfel vor fi stimulați să muncească la sat. Alături de ei, și profesorii trebuie stimulați, să aibă salarii normale pentru un trai decent”, a menționat, în luarea sa de cuvânt la mitingul de protest, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Protestele au fost provocate după ce, săptămâna trecută, Ministerul Educației a anunțat că începe un amplu proces de reformare a universităților. Astfel, 24 de institute de cercetare, instituții de învățământ superior și academii vor fi asimilate de patru universități. Este vorba de Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și  Academia de Studii Economice. Totodată, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va trece în gestiunea Ministerului Culturii. Reforma nu vizează universitățile și academiile care formează viitorii polițiști, militari și doctori. Proiectul este la etapa de consultări. În cazul în care reforma universitară va fi implementată, în țară vor rămâne 11 universități publice.

Acum câteva zile, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Anatolie Topală, a declarat că noul proces de reorganizare va asigura un sistem educațional de o calitate mult mai înaltă. Deși mulți profesori s-au arătat nemulțumiți de această decizie, Anatolie Topală susține că absorbția universităților va duce la transferul cadrelor didactice în universitatea care a absorbit instituția, iar în cazul în care nu sunt posibilități pentru transfer, ar putea fi efectuate unele disponibilizări.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand