19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Protest în fața Guvernului împotriva lichidării unor instituții de învățământ superior și de cercetări

Loading
Social Protest în fața Guvernului împotriva lichidării unor instituții de învățământ superior și de cercetări
Protest în fața Guvernului împotriva lichidării unor instituții de învățământ superior și de cercetări
sindicate.md

Zeci de manifestanți s-au adunat, astăzi, în fața Guvernului, pentru a-și manifesta dezacordul față de proiectul care prevede absorbția a 24 de universități, academii și institute de cercetări din Republica Moldova. Printre protestatari au fost studenți, profesori și agricultori, care afirmă că Univesitatea Agrară din Moldova trebuie păstrată, ca fiind unica de profil.

Oamenii au semnat și un demers care va fi înaintat autorităților. Protestatarii susțin că această absorbție nu este binevenită și cer Guvernului să nu recurgă la astfel de schimbări.

„Nu este vorba de oportunitatea reformei, ci de modul cum se desfășoară aceasta și că unele argumente pe care le aducem nu sunt auzite. În situația actuală nu poate fi vorba de lichidare, ci de reorganizarea instituțiilor care nu sunt de acord cu absorbția, a spus președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos.

„Consider că în nici un caz nu trebuie comasată această universitate cu alta. Alte instituții, da, pot fi transferate la ea. Aceasta să le absoarbă. De exemplu, este Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a plantelor. Este un institut foarte mare. Păi ar fi bine să fie la Universitatea Agrară acest institut”, menționează Ion Bulhac, doctor habilitat în chimie de la Institutul de Chimie.

„Noi suntem aici pentru a ne manifesta nemulțumirea față de modalitatea de implementare a reformei propuse de Ministerul Educației și Cercetării”. Ne îngrijorează soarta angajaților instituțiilor noastre, ne îngrijorează soarta învățământului superior agrar, sunt aspecte care îngrijorează întreaga societate”, au menționat alți protestatari.

sindicate.md

Reforma învățământului superior a fost criticată inclusiv de opoziția parlamentară, dar și de reprezentanți ai Academiei de Științe. Ministrul Educației, Anatolie Topală, a precizat, însă, că reforma va aduce beneficii universităților, studenților, dar și cadrelor didactice.

Pe fundalul zgomotului de la protestul de afară, Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul de lege care stipulează reforma în educație și în cercetare. Actele normative prevăd consolidarea rețelei de universități pe plan național și internațional prin absorbția instituțiilor mai mici, fuziunea institutelor de cercetare cu universități – cu păstrarea separată a finanțării pentru domeniul cercetare, precum și direcționarea cheltuielilor publice din învățământul superior și cercetare spre creșterea salariilor cadrelor universitare și a cercetătorilor.

Așadar, potrivit documentului, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Mai mult, la USM va fi creat un centru de instruire a funcționarilor publici, iar prin cooperarea directă cu Cancelaria de Stat va furniza suport științifico-metodic autorităților publice.

Universitatea Tehnică a Moldovei va fuziona cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare. Scopul este de a fortifica sectoarele strategice ale economiei naționale și de a atrage cât mai mulți studenți în cele mai importante și actuale domenii, cum ar fi inginerie și științe agricole.

sindicate.md

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă cu scopul creării și consolidării unei universități pedagogice clasice, care să includă toate specialitățile pedagogice. Conducerea UPS „Ion Creangă” urmează să vină cu un concept pentru dezvoltarea unui Centru Național pentru Educație și Leadership, care ar contribui la formarea și dezvoltarea cadrelor didactice și manageriale.

Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) va fuziona cu Institutul Național de Cercetări Economice – pentru a fortifica procesul de pregătire a cadrelor în domeniul științelor economice.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Institutul Patrimoniului Cultural au primit un statut aparte și urmează să fie transferate în subordinea Ministerului Culturii.

Aceeași Hotărâre de Guvern prevede că, în scopul consolidării pregătirii cadrelor pentru securitatea națională, Ministerul Educației și Cercetării, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Interne, va înainta Guvernului – în termen de șase luni, cadrul de reglementare a fuzionării altor două instituții de învățământ superior: Academia „Ștefan cel Mare” a MAI și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Toți studenții universităților absorbite urmează a fi transferați până la 25 august 2022. Transferul/reangajarea din/în funcție a cadrelor universitare și a personalului auxiliar din universitățile absorbite se va realiza conform legislației muncii, precizează ministerul Educației și Cercetării.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand