O salariată a companiei “Air Moldova” susţine că a fost concediată ilegal de către angajatorul său de trei ori consecutiv, pe motiv de graviditate. Mai mult, ea ar fi fost privată şi de indemnizaţia de îngrijire a copilului, în pofida faptului că a achitat contribuţii de asigurare socială. Responsabilii de la companie nu au fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile.
Tatiana Slobozian, angajată a Companiei Aeriene de Stat “Air Moldova” se află în concediu de maternitate şi spune că, deşi a fost repusă în drepturi de repetate ori prin decizia judecăţii, nu poate beneficia de plăţile ce i se cuvin, din cauza unui abuz din partea angajatorului.
Realizarea drepturilor legale
În calitatea sa de membru de sindi-cat, ea solicită Inspectoratului Muncii al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova să efectueze un control la unitatea respectivă. Scopul acestuia este de a verifica gradul de respectare a legislaţiei muncii, în special, cu privire la modul de încheiere cu salariaţii a contractelor individuale de muncă.
Soţul Tatianei, Igor Slobozian, care este funcţionar, speră că prin intermediul experţilor din structurile sindicale va reuşi să rezolve problemele legate de realizarea drepturilor legale de care este privată în prezent familia sa.
Igor Slobozian afirmă că, recent, la „Air Moldova” încă o gravidă a fost demisă |
Igor Slobozian a precizat pentru „Vocea poporului” că, în urma mai multor hotărâri emise de instanţele de judecată şi Curtea de Apel, Tatiana a fost restabilită în funcţie şi i-a fost acordat şi concediul de îngrijire a copilului. În documentele eliberate pentru oficiul teritorial de asistenţă socială, reprezentanţii „Air Moldova” nu au indicat însă data din care salariata se află în concediu de maternitate, iar în aceste condiţii ea nu poate beneficia de indemnizaţie.
Graviditatea, indezirabilă de unii
Igor povesteşte că soţia sa a fost angajată, acum cinci ani, prin concurs ca însoţitoare de bord la companie şi că pe tot parcursul acestei perioade ar fi avut parte de relaţii bune cu angajatorul. Problemele au început atunci când ea a adus la cunoştinţa reprezentantului companiei faptul că este însărcinată şi că nu mai poate presta muncă în calitate de însoţitoare de bord.
În consecinţă, ea a fost transferată în funcţia de agent pentru recepţionarea comenzilor pentru bilete. Ulterior, Tatiana a fost informată de către angajator despre încetarea raporturilor de muncă în legătură cu expirarea contractului individual de muncă, încheiat pe termen de un an.
Instanţa de judecată a concluzionat însă că în acest caz angajatorul nu a avut temei legal să încheie contract pe o perioadă determinată şi a declarat nulitate absolută clauzelor ce prevedeau acest lucru.
Protejate prin lege
Instanţa a admis, de asemenea, ca fiind credibile explicaţiile reclamantei despre faptul că, pe parcursul anilor, era impusă de reprezentantul angajatorului să solicite prin cerere încheierea de contracte pe perioade determinate. Or, ar fi greu de imaginat ca o persoană care a găsit o sursă sigură de existenţă şi a obţinut pregătire profesională în domeniu să accepte încheierea contractelor pe perioade determinate, se menţionează în constatarea judecăţii.
Totodată, instanţa a reiterat că drept temei pentru a considera ilegale acţiunile angajatorului serveşte şi faptul că, în perioada expirării contractului, salariata care era gravidă s-a aflat în concediu de boală, apoi de maternitate, iar legislaţia muncii protejează femeile gravide.
Astfel, concediată pe 27 decembrie 2012 şi restabilită în funcţie pe 10 septembrie 2013 ca urmare a deciziei instanţei de judecată, peste doar trei zile Tatiana Slobozian a fost eliberată din serviciu din nou. De această dată, motivul invocat a fost absenţa nemotivată de la locul de lucru cu o durată mai mare de patru ore consecutiv.
Apărată de sindicat
Deoarece preşedintele organizaţiei sindicale de la unitate nu şi-a dat acordul în acest sens, pe 13 decembrie 2013, ea a fost restabilită din nou, cu dreptul de a beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului. Peste încă cinci zile, compania a concediat-o pentru a treia oară consecutiv sub pretextul absenţei nemotivate de la serviciu timp de două zile.
Mai târziu, responsabilii de la „Air Moldova” au renunţat însă la acest ordin de eliberare din funcţie, după ce au conştientizat faptul că vine în contradicţie cu deciziile anterioare ale judecăţii, precizează Igor Slobozian.
Între timp, soţii Slobozian s-au adresat din nou în instanţa de judecată pentru a contesta legalitatea celei de a treia concedieri, iar după ce Tatiana a fost restabilită la lucru au schimbat cererea către instanţă. Ei solicită acum ca reprezentanţii companiei să fie obligaţi să indice în ordinul de acordare a concediului de îngrijire a copilului perioada acestui concediu. Detaliul în cauză este necesar pentru ca Tatianei să-i fie calculată indemnizaţia de îngrijire a copilului în baza salariului pe care l-a primit anterior.
Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a anunţat anterior că, în ultimii ani, instituţia pe care o conduce primeşte tot mai multe petiţii de la salariate care sunt eliberate de la lucru pe motiv de sarcină. Potrivit lui, patronii când află că vreo angajată este însărcinată, o somează să plece de la serviciu.
Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii spune că nu este posibil ca aceste femei să fie apărate, din cauza că legea este imperfectă. Astfel, angajatorii le alungă, întocmesc procesele verbale în acest scop, emit ordine de concediere.
În opinia lui Dumitru Stăvilă, această problemă ţine de competenţa instanţei de judecată, nu a inspectoratului. Demnitarul are însă rezerve în ceea ce priveşte capacitatea femeilor însărcinate de a merge în instanţa de judecată să-şi apere drepturile şi interesele.
Dumitru Stăvilă este de părere că nu sunt multe salariate însărcinate |
Soluţia propusă de Dumitru Stăvilă este ca legislaţia să fie perfecţionată astfel încât nici o femeie însărcinată să nu fie eliberată din serviciu fără consultarea prealabilă a specialiştilor de la Inspectoratul de Stat al Muncii.
Pe de altă parte, juristul Federaţiei „Sindicons”, Oleg Mîrleanu, afirmă că legislaţia muncii, dar şi actele internaţionale la care ţara noastră este parte le oferă salariatelor gravide garanţii incontestabile. Alta e cum sunt interpretate şi aplicate aceste norme de organizaţiile abilitate să protejeze lucrătorii.
La rândul său, şeful Inspectoratului Muncii al CNSM, Andrei Adam, precizează că femeile însărcinate pot beneficia de un şir de drepturi suplimentare în corespundere cu Codul muncii.
Totodată, structurile sindicale de diferit nivel le oferă membrilor săi protecţie nemijlocită şi în cazul diferitor proble-me cauzate de încălcarea sau interpretarea eronată de către angajatori a legislaţiei.
Mai mult, conform Codului muncii, nici un patron nu este în drept să concedieze prin ordin vreun salariat-membru, fără acordul în scris al comitetului sindical de la unitate.
De asemenea, acolo unde liderii sindicali sunt supuşi diferitor presiuni din partea conducătorilor, salariaţii membri pot solicita protecţie nemijlocită din partea sindicatelor de ramură sau a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, inclusiv prin intermediul Inspectoratului Muncii al acesteia.