22 iulie 2024
Chisinau
Social

Protecţie socială pentru moldovenii care lucrează în Germania

Loading
Social Protecţie socială pentru moldovenii care lucrează în Germania
Protecţie socială pentru moldovenii care lucrează în Germania
migranti-germania

Foto: ziarulromanesc.de

 

Lucrătorii moldoveni care desfăşoară ac­tivitate temporară de muncă pe teritoriul Germaniei ar putea beneficia de mai multă protecţie socială în temeiul unui acord în această materie, pe care autorităţile statale de la Chişinău şi cele de la Berlin preconi­zează să-l semneze până la sfârşitul anului curent.

 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, scopul acestui acord este asigurarea cu pensii la atingerea vârstei corespunză­toare a cetățenilor moldoveni care au desfășurat acti­vitate temporară de muncă pe teritoriul Germaniei.

Totodată, documentul va prevedea acordarea, pen­tru perioada de activitate, a unor prestații sociale, în cazul producerii unor accidente de muncă sau al sur­venirii de boli profesionale. De asemenea, în caz de deces al întreținătorului, acordul va stipula atribuirea prestațiilor sociale membrilor familiei.

Cea mai recentă rundă de negocieri pe marginea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Fe­derală Germania în domeniul securității sociale s-a desfășurat, recent, în orașul Berlin.

Delegația ţării noastre a fost reprezentată la nego­cieri de un grup de experți de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Casa Națională de Asi­gurări Sociale și Ambasada Republicii Moldova la Berlin.

Mai mulţi lucrători moldoveni care au muncit sau activează legal în Germania ne-au comunicat că, în prezent, le este oferit dreptul de a alege dacă vor să be­neficieze de plăţile asigurate în contul pensiei la finele fiecărui an sau la atingerea vârstei de pensionare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand