„Protecția social – economică, salarizarea, impozitarea și prestațiile de asigurări sociale de stat. Sistemul public de pensii din Republica Moldova” a constituit tema unui seminar organizat în format online de către Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE), în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM).
În calitate de formatori au fost Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului protecție social-economică al CNSM, Ana Moldovanu consultant superior în același departament. La seminar au participat câteva zeci de lideri de sindicat din cadrul FSCRE și FSCM.
În discursul său din cadrul seminarului, președinta FSRCE, Margareta Strestian, s-a referit la importanța cunoașterii de către liderii de sindicat a prevederilor legislației în domeniul protecției salariaților, astfel ca atunci când vor apărea unele probleme, aceștia să știe calea legală de soluționare a lor.
„Vreau să vă zic că acum, în această perioadă pandemică, a scăzut foarte dramatic creșterea salariilor, nu doar în Republica Moldova, ci și în întreaga lume. Politicile privind salariile și institu-țiile pieței muncii joacă un rol primordial în crearea unei societăți echitabile și a unei economii durabile. În special, politica de salarizare, care se află în centrul complexului de probleme ce țin de ocupare a forței de muncă, ar trebui să beneficieze de o atenție sporită, atât din partea Guvernului, cât și a sindicatelor și patronatelor, adică a părților parteneratului social. Acestea urmăresc să asigure salariile minime și să negocieze, așa cum prevede legislația, contractele colective privind ridicarea anuală a cuantumului minim garantat al salariilor, care să fie niște plăți echitabile, decente, atât în economia reală, cât și în sectorul bugetar”, a menționat Margareta Strestian.
Oragnizarea seminarului a fost salutată și de către Elizaveta Iurcu, vicepreședintă a Federației Sindicatelor din Comunicații. „Temele discutate în cadrul seminarului sunt utile și importante, probleme cu care ne confruntăm practic în fiecare zi în activitatea noastră sindicală. Acestea au suportat multe modificări în anul 2020, dar chiar și de la începutul anului curent, iar modificările în cauză trebuie să le cunoască fiecare dintre dvs.”, a menționat Elizaveta Iurcu.
Realizările CNSM
Sergiu Sainciuc s-a referit la realizările CNSM în domeniul pro-tecției social-economice în anul 2020. Printre acestea se numără majorarea, de la 1 ianuarie a. c., a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, de la 2775 de lei la 2935 de lei pe lună. De asemenea, majorarea din 2021 a valorii de referință de bază, de la 1650 de lei, la 1700 de lei, și a altor indicatori.
Totodată, e de menționat și majorarea, de la 1 aprilie 2020, cu 10% a salariilor personalului me-dical din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. În șirul realizărilor se înscrie și majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, de la 8299 de lei la 9459 de lei, dar și altele.
„Tot ceea ce am obținut se datorează suportului și susținerii din partea sindicatelor de ramură. Suntem o echipă și ceea ce am realizat, practic, a fost un lucru comun. Evident, avem încă multe rezerve, trebuie să muncim și în anul curent, pentru a asigura o mai bună protecție social-economică pentru salariați, membri de sindicat, dar adeseori ceea ce obținem noi pentru membrii de sindicat este și în beneficiul celorlalți salariați”, a conchis Sergiu Sainciuc.
În cadrul seminarului, Ana Moldovanu s-a referit la salarizarea, impozitarea și prestațiile de asigurări sociale de stat, iar Sergiu Iurcu a vorbit desre sistemul public de pensii din R. Moldova. De asemenea, au fost prezentate și alte informații utile pentru liderii sindicali din organizațiile primare.