Circa 30 de sindicaliști din Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan și Kârgâzstan s-au reunit, în perioada 9-11 octombrie, la Chișinău, în cadrul seminarului internațional organizat de către Centrul Regional al Organizației „StreetNet International”. Activitățile desfășurate la Chișinău au fost organizate de către Federația Sindicală „Moldova-business-sind”, membră a „StreetNet International”.
Participanții la reuniune au abordat subiecte vizând combaterea economiei informale, modalități și mecanisme de consolidare a capacităților organizațiilor sindicale pentru a apăra drepturile comercianților stradali, a efectua un schimb de experiență și a dezvolta relațiile de colaborare.
Prezent la deschiderea seminarului, Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a adresat un mesaj de salut participanților la eveniment. Liderul sindical a menționat că abordarea problemelor cu care se confruntă comercianții stradali este una importantă, iar schimbul de bune practici în această sferă ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și la formalizarea activității comercianților stradali.
Jamaladdin Ismailov, secretar al organizației „StreetNet International”, a accentuat că schimbul de informații cu privire la pericolele la care sunt expuse persoanele care activează în economia informală este unul dintre obiectivele principale ale activității organizate la Chișinău. El a menționat că organizațiile sindicale sunt structuri care au un rol important în ceea ce privește identificarea unor soluții eficiente la problemele cu care se confruntă comercianții stradali din țările din Europa de Est și Asia Centrală.
Potrivit Tamarei Bodnari, președinta Federației „Moldova-business-sind”, economia informală reprezintă o problemă care afectează activitatea comercianților stradali, iar acest fenomen generează abuzuri din partea angajatorilor, sporește riscul pentru persoanele respective de a rămâne fără un loc de muncă, fără a beneficia de protecție social-economică din partea autorităților, iar pentru a le apăra drepturile sunt necesare mai multe eforturi de sindicalizare a lucrătorilor din această sferă.
În acest sens, pe parcursul săptămânii curente, pentru a spori gradul de sindicalizare a comercianților stradali, participanții la seminarul internațional organizat de „StreetNet International” au mers în piețele din Chișinău pentru a organiza activități de informare, sensibilizare și de recrutare a noilor membri de sindicat.
Precizăm că organizația „StreetNet International” reprezintă peste 600 de mii de lucrători stradali și vânzători ambulanți, având 52 de filiale în 48 de țări din Africa, Asia Centrală, America și Europa de Est.