22 mai 2024
Chisinau
Social

Protecţia drepturilor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat

Loading
Social Protecţia drepturilor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat
Protecţia drepturilor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat
digital.report

Membrii Consiliului General al Con­federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova solicită Guvernului să urgenteze elaborarea și aprobarea proiectului de Lege cu privire la sis­temul unitar de salarizare în secto­rul bugetar. Mai mult, ei cer să fie prevăzute mijloacele financiare ne­cesare pentru ca această lege să fie implementată din semestrul doi al anului curent.

Solicitarea în cauză face parte dintr-o listă de revendicări aprobate în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Ge­neral al CNSM în scopul protejării drep­turilor și a intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat, în conformitate cu Strategia CNSM pentru 2017-2022.

Din acceaşi listă face parte şi o solici­tare ce vizează aprobarea unei hotărâri de Guvern privind stabilirea salariului minim pe țară, cu indicarea unor creşteri concre­te pentru anii următori și atingerea către 2020 a nivelului de 50-60 la sută din sala­riul mediu pe economie.

 

Reducerea poverii fiscale

Membrii Consiliului General cer şi per­fecţionarea sistemului de salarizare şi a criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale ale salariaţilor din domeniul sănătate, majorarea începând cu 1 sep­tembrie 2018 cu 40 la sută a salariilor de funcţie ale personalului didactic şi ştiinţifi­co-didactic. Creşteri cu 10 la sută sunt re­vendicate şi în cazul burselor de studii, iar în cel al sporului pentru gradul ştiinţific de doctor în ştiinţe şi de doctor habilitat, ele ar urma să constituie 40 şi, respectiv, 50 la sută din salariul de funcţie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand