De Duminica Mare, la Selemet, Cimișlia, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Festivalului iProsop. La eveniment și-au dat întâlnire meșteri populari, producători autohtoni, artiști din diverse zone, primari, scopul final fiind promovarea culturii şi a turismului din sudul ţării.
Regele festivalului a fost prosopul țesut manual, valoare artistică pe cale de dispariție în Republica Mol-dova. Evenimentul a fost inaugurat de o mică locuitoare a satului Selemet, care a adus pe scenă un porumbel – simbol al păcii.
Primarul de Selemet, Tatiana Badan, președintă a Congresului Autorități-lor Locale din Moldova (CALM), a amintit că prosopul este un element al unității neamului nostru, prezent în viețile oamenilor de la naștere și până la moarte. „Ne dorim ca și astăzi prosopul să unească tot neamul nostru, să fim mai buni, mai prietenoși și toți împreună să ne rugăm pentru pace”.
Prosopul devine un simbol la care publicul ține foarte mult, ne spune coordonatoarea proiectului, Olga Coptu.
„Trebuia să arătăm că la Selemet până astăzi se țes prosoape și să valorificăm acest obiect indispensabil din viața cotidiană. Fiecare casă de moldoveni, oriunde s-ar afla, are o icoană, un prosop, un covor țesut. La cea de-a patra ediție de festival, lumea a învățat să aprecieze ștergarul autentic. Dacă la început căutau ornamente și flori pompoase, acum apreciază tonurile monocrome, mai simple, dar în schimb să fie prosopul vechi, cu țesătura chiar de cânepă, in sau bumbac”, a menționat Olga Coptu.
La Selemet există și un muzeu care deține o colecție de peste 100 de prosoape vechi, donate atât de băștinași, cât și de locuitori din alte zone. Colecția este completată cu fiecare ediție a festivalului din partea vizitatorilor, participanților sau a oaspeților de onoare.
La eveniment a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. „Acest festival celebrează prosopul țesut manual – o piesă de rezistență a tezaurului nostru, creat cu grijă de mamele și bunicile noastre, care simbolizează viața, bunăstarea și care stă la loc de cinste în fiecare casă din țara noastră”. Maia Sandu i-a felicitat pe locuitorii satului Selemet pentru că păstrează și promovează cu consecvență valorile naționale și le-a urat tuturor celor prezenți sănătate și pace. „Pace în țara noastră și în lume”, a declarat Maia Sandu în încheierea discursului.
Festivalul a fost conceput la inițiativa sătenilor alături de autoritatea publică locală, propunându-și să valorifice tradițiile păstrate de secole.