
Foto: ziarullumina.ro
Migraţia în masă a forţei de muncă din ţara noastră generează un şir de probleme legate atât de asigurarea cu lucrători calificaţi a economiei naţionale, cât şi de protecţia drepturilor celor care decid să-şi câştige existenţa peste hotare. Un şir de propuneri de asigurare a respectării drepturilor şi intereselor social-economice şi de muncă ale salariaţilor moldoveni au fost formulate în cadrul şedinţei de marţi a Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Oleg Budza, preşedintele CNSM, a menţionat că, de obicei, pleacă să muncească în străinătate lucrătorii care obţin venituri mici şi nu-şi pot întreţine familiile, iar printre ei sunt şi salariaţi membri de sindicat.
Cel mai grav e însă faptul că în această situaţie dificilă se află majoritatea tinerilor. Şi, în timp ce mulţi dintre ei decid să completeze rândurile emigranţilor moldoveni, prin diferitele sectoare ale economiei naţionale se resimte o insuficienţă tot mai acută a forţei de muncă, a apreciat Oleg Budza.
Membrii Comitetului Confederal au remarcat că în unele sectoare, precum cel al ocrotirii sănătăţii sau al educaţiei, există locuri de muncă vacante, dar ele nu sunt solicitate din cauza remunerării lucrătorilor sub nivelul necesităţilor minime.
O soluţie în acest caz ar putea fi obligarea tinerilor specialişti care obţin pregătire profesională pe cheltuiala statului să muncească în ţara noastră o anumită perioadă după absolvirea studiilor.
![]() |
Sindicatele au misiunea de a apăra forţa de muncă, de a negocia salarii şi condiţii de activitate mai bune |
Sindicaliştii au remarcat, în context, că pentru a putea fi obligaţi să muncească în ţara noastră, tinerii care deprind o meserie pe cheltuiala statului ar trebui totuşi să poată câştiga bani suficienţi pentru trai şi să existe posibilităţi de asigurare a lor cu spaţiu locativ la preţuri mici.
O altă propunere a fost ca, pentru atragerea tinerilor specialişti în unele sectoare considerate vitale pentru economia naţională, să fie stabilite sporuri salariale de cel puţin 500 de lei lunar. Acestea ar urma să fie achitate timp de minimum un an sau până în momentul în care aceşti lucrători vor putea să beneficieze de plata pentru vechime în muncă.
Unii dintre membrii Comitetului Confederal au citat şi exemple în care tinerii sunt antrenaţi în programe de instruire duală, realizate concomitent în cadrul instituţiilor de învăţământ şi al întreprinderilor de specialitate. Ulterior, însă, la încheierea studiilor, cu toate că le sunt asigurate condiţii de muncă acceptabile, ei refuză să se angajeze.
Angajare vs. restituirea cheltuielilor
Pentru astfel de cazuri, sindicaliştii au insistat să fie stabilite obligaţii mai stricte în ceea ce priveşte angajarea la unităţile economice din ţara noastră sau restituirea cheltuielilor de pregătire profesională.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul moldovenilor în vârstă de peste 15 ani care se află la lucru sau în căutarea unui loc de muncă în străinătate a crescut de la aproape 140 de mii de persoane în 2000 până la peste 340 de mii în 2014 sau de două ori şi jumătate. Conform unor date neoficiale, această cifră este mai mare de un milion.
Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a specificat că ponderea lucrătorilor din mediul rural în numărul total al muncitorilor emigranţi a alcătuit anul trecut peste 70 la sută. Sub aspectul de gen, se constată că două treimi dintre lucrătorii emigranţi sunt bărbaţi şi o treime – femei.
Atenuarea sărăciei
Structura numărului de migranţi moldoveni în ţările de destinaţie arată că, în anul trecut, 68 la sută dintre ei munceau în Federaţia Rusă, 14 la sută – în Italia şi mai mult de două la sută – în Israel. Totodată, în 2013, remitenţele au constituit aproape un sfert din Produsul Intern Brut al ţării noastre.
Conform cercetărilor efectuate, valoarea medie a venitului bănesc pe cap de locuitor în gospodăriile casnice care primesc remitenţe de peste hotare este cu aproximativ 27 la sută mai mare decât în cele care nu dispun de aşa ceva. În consecinţă, remitenţele de peste hotare au un impact direct asupra reducerii numărului de oameni săraci din ţara noastră.
Pe lângă efectul pozitiv pe care îl au asupra nivelului şi condiţiilor de trai ale unor gospodării casnice, remitenţele au şi consecinţe sociale negative. Astfel, creşterea volumului de remitenţe de peste hotare generează şi intensifică substanţial un dezechilibru al pieţei de consum din ţara noastră.
Dezechilibrarea pieţei de consum
Totodată, gospodăriile casnice cu posibilităţi financiare mari generează o cerere sporită de produse de calitate înaltă, provenite în special din import. Aceasta stimulează creşterea preţurilor cu amănuntul la bunurile de consum şi servicii, ceea ce afectează puterea de cumpărare a populaţiei.
Totodată, mulţi dintre migranţi folosesc remitenţele din străinătate pentru procurarea de locuinţe, mai ales în capitală. Astfel, în Chişinău au crescut considerabil preţurile la apartamente, care au devenit inaccesibile pentru majoritatea lucrătorilor care muncesc în ţara noastră.
În aceste condiţii, membrii Comitetului Confederal al CNSM cer Guvernului să întreprindă măsuri de promovare a aşa-numitei migraţii circulare, care le-ar permite moldovenilor să muncească anumite perioade limitate de timp în străinătate. De asemenea, sindicaliştii solicită să fie intensificate negocierile pentru încheierea de acorduri de protecţie socială cu ţările de destinaţie a emigranţilor moldoveni, asigurarea drepturilor acestora şi îmbunătăţirea statutului lor social.
Reprezentanţii CNSM mai pledează pentru consolidarea legăturilor cu diaspora moldovenească, dar şi armonizarea cadrului legal naţional în domeniul migraţiei la cel al Uniunii Europene şi din spaţiul Comunităţii Statelor Independente.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, membrii Comitetului Confederal al CNSM au mai examinat chestiuni privind adaptarea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, aprobarea proiectelor de hotărâri pentru apropiata şedinţă a Consiliului General al CNSM etc.