Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru 2016 a fost aprobat, de curând, de Cabinetul de Miniştri.
Noile prevederi legislative urmăresc asigurarea unui mediu economic stabil, favorabil dezvoltării afacerilor din ţara noastră şi atragerii investitorilor străini, dar și crearea unor mecanisme de contribuţie echitabilă din partea persoanelor fizice la formarea bugetului public.
În vederea susținerii mediului de afaceri, Guvernul a prevăzut majorarea de la trei până la şapte ani a termenului de raportare a pierderilor rezultate din desfășurarea activității de întreprinzător. Totodată, este revizuită baza impozabilă a taxei pentru dispozitivele publicitare: diminuarea cuantumului taxei percepute pentru restabilirea patentei, acordarea dreptului de stingere a obligaţiei fiscale prin achitare prin intermediul altor prestatori de servicii de plată. De asemenea, agenții economici vor avea dreptul de a depune dările de seamă fiscale la orice structură fiscală teritorială.
Măsurile prevăzute în proiectul respectiv, prin care se urmăreşte acumularea de resurse financiare suplimentare la buget, se referă la: introducerea impozitului pe avere și ajustarea cotelor accizelor la unele categorii de mărfuri la rata inflației. Aceleaşi măsuri se mai referă la majorarea impozitului funciar și a taxei pentru folosirea drumurilor, a cărei încasare va fi în competenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.
Proiectul de lege conţine prevederi ce pornesc, în special, de la dispoziţiile Programului de activitate al Guvernului, ale Strategiei Naţionale „Moldova 2020”, Acordului de Asociere a ţării noastre la Uniunea Europeană și la Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele sale membre, ale altor programe şi strategii naţionale.
Politica fiscală, vamală și bugetară pentru anul 2016 urmează să fie discutată şi adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova.
De menţionat că, recent, acelaşi proiect de lege a fost dezbătut şi aprobat de membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective. Reprezentanţii sindicatelor au declarat în context că autorii documentului au luat în consideraţie o bună parte din solicitările înaintate de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.
Oleg Budza, preşedintele CNSM, şi-a exprimat speranţa că propunerile formulate de reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor se vor regăsi şi în celelalte proiecte de politici bugetar-fiscale care vor fi propuse, în timpul apropiat, pentru dezbateri.