4 December 2024
Chisinau
Social

Proiectul legii de modificare a Codului muncii va fi supus dezbaterilor publice

Loading
Social Proiectul legii de modificare a Codului muncii va fi supus dezbaterilor publice
Proiectul legii de modificare a Codului muncii va fi supus dezbaterilor publice
guvern

Foto: gov.md

 

Dezbaterile pe marginea mo­dificării Codului muncii vor continua. Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat, zilele trecu­te, şedinţa grupului de lucru privind modificarea Codului muncii.

 

Potrivit reprezentanţilor mediu­lui de afaceri, actualul Cod al mun­cii conţine o serie de carenţe, care creează confuzii, contradicții și dificultăți în aplicare. Pentru depă­şirea acestor lacune, grupul de lu­cru, creat printr-o dispoziţie a Gu­vernului, s-a întrunit în 11 şedinţe şi a formulat propuneri de modifi­care a 36 de articole din legislația muncii. Scopul acestor schimbări este modernizarea legislaţiei mun­cii şi readucerea echilibrului între drepturile și obligaţiile salariaților și ale angajatorilor.

Printre modificări se numără schimbarea procedurii de conce­diere a angajatului, dar și a rolului pe care trebuie să-l aibă în acest proces comitetul sindical din între­prindere, încălcările grave la locul de muncă și sancțiunea discipli­nară.  Amendamentele au generat discuții în cadrul Platformei Con­siliului Economic. De asemenea, a generat dezbateri și subiectul ce ține de necesitatea controlului medical, în cazul în care angajatul refuză să respecte această preve­dere. Totodată, va suferi modificări și prevederea ce ține de mărimea indemnizației la eliberarea din funcție în cazul lichidării unității sau a reducerii de personal.

Premierul Pavel Filip a menţio­nat că este important ca 

statul să exercite rolul de regulator, astfel ca, pe de o parte, să fie protejate drepturile angajaţilor, iar pe de alta, să se ţină cont de interesele anga­jatorilor. O asemenea abordare ar stimula angajatorii să desfășoare o activitate transparentă, pentru a evita plata salariilor în plic și evazi­unea fiscală, dar și ar contribui la promovarea investițiilor și la crea­rea unor noi locuri de muncă.

În urma discuţiilor, s-a decis că grupul de lucru îşi va continua ac­tivitatea, dat fiind faptul că perfec­ţionarea legislaţiei este un proces continuu. Prioritară este reducerea listei actelor pe care trebuie să le dețină angajatorii în domeniul relațiilor de muncă, acestea fiind verificate de către inspectorii de muncă.

 

Opinia sindicatelor

 

„Proiectul de lege de modifica­re a Codului muncii, în principiu, reflectă opinia Asociaţiei Investi­torilor Străini din Republica Mol­dova şi a fost elaborat sub egida Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru. Noi, ca reprezen­tanţi ai sindicatelor, am participat de fiecare dată la şedinţa grupu­lui de lucru şi ne-am expus opinia privitor la subiectele respective. Evident că sindicatele niciodată nu vor fi de acord cu diminuarea drepturilor şi a garanţiilor salaria­ţilor care sunt prevăzute de legis­laţia muncii. Cu atât mai mult, nu este corect ca să fie diminuat rolul dialogului social la nivel de unitate şi importanţa contractelor colecti­ve de muncă ce sunt negociate şi încheiate. Atunci când vom primi oficial pentru avizare proiectul de lege, ne vom pronunța detaliat pe marginea fiecărui subiect în parte”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea popo­rului”, Sergiu Sainciuc, vicepreşe­dinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Proiectul de modificare a Codu­lui muncii va fi propus pentru dis­cuţii în cadrul Comisiei naţionale tripartite pentru consultări publi-ce Guvern–Sindicate–Patronate. În paralel, documentul va fi  trans-mis spre avizare instituțiilor de re­sort.

Totodată, unii reprezentanți ai Asociației Oamenilor de Afaceri, prezenți la şedinţă, au menţionat necesitatea elaborării unui nou Cod al muncii, conform celor mai bune practici internaționale, în proces fiind antrenați experți stră­ini și locali, contractați cu ajutorul partenerilor de dezvoltare.

 

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand