2 December 2024
Chisinau
Social

Proiectul „Drepturile tinerilor la locul de muncă” ia turații într-o nouă etapă

Loading
Social Proiectul „Drepturile tinerilor la locul de muncă” ia turații într-o nouă etapă
Proiectul „Drepturile tinerilor la locul de muncă” ia turații într-o nouă etapă
facebook.com

Se știe, viitorul oricărei țări depin­de, în mare măsură, de școala care pregătește viitori specialiști, de ati­tudinea și contribuția statului la formarea tinerilor în plan profe­sional și nu numai. Sindicatele au un mesaj clar și diverse proiecte în acest sens, care vin să sprijine, să miște lucrurile, acolo unde se pare că trenează.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert”, a lansat luni, 22 aprilie, la Ștefan Vodă, o nouă etapă a proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”. La evenimentul de lansare au participat elevi de la Școala profesională și absolvenți al Liceului „Ștefan Vodă”, tineri antreprenori, beneficiari ai programelor Incubatorului de Afaceri, tineri specialiști, angajați în câmpul muncii din raion.

Scopul general al proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă” este de a con­tribui la reducerea vulnerabilității tineri-lor  pe piața muncii, prin informarea și in­struirea acestora despre drepturile lor în calitate de salariați și membri de sindicat.

Valeria Caușnean, vicepreședintă a Consiliului Raional Ștefan Vodă, a salutat inițiativa organizării unui astfel de proiect care să contribuie la o mai bună incluzi­une a tinerilor pe piața forței de muncă la nivel de raion și abilitarea economică a tinerilor.

facebook.com

În context, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a explicat ce presupune proiec­tul și a apreciat interesul tinerilor din ra­ionul Stefan Vodă de a afla mai multe informații despre drepturile lor la anga­jare. Vicepreședinta CNSM s-a referit la oportunitățile pe care le poate oferi acest proiect tinerilor, subliniind importanța schimbului de experiență în rândul tinerilor pentru a obține noi cunoștințe și abilități racordate la așteptările actuale ale pieței muncii.

De asemenea, Silvia Ursul, reprezentanta Fundației „Friedrich Ebert”, a transmis un mesaj de încurajare tinerilor pentru o justiție socială, a vorbit despre obiectivele proiectului, despre activitățile desfășurate până în prezent și despre rezultatele scon­tate.

Mesajul Adelinei Barbăneagră, mana­ger al Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, cea care a contribuit la organizarea activității, este în susținerea informării ti­nerilor antreprenori pentru a crea locuri de muncă sigure pentru angajați.

 

Pe parcursul anului sunt preconizate să aibă loc 10 astfel de întruniri, la care vor fi abordate probleme legate de piața muncii

 

În cadrul proiectului, grupul de forma­tori implicați în desfășurarea activităților planificate vor comunica informații rele­vante tinerilor cu referire la contractul in­dividual de muncă; drepturile și obligațiile părților în cadrul raporturilor de muncă; reglementări ce vizează timpul de muncă, salarizarea, sistemul public de pensii, sis­temul de asigurări sociale; cadrul legal în domeniul securității și sănătății în muncă; supravegherea și controlul privind res­pectarea legislației muncii; managementul conflictelor la locul de muncă ș. a.

La Stefan Vodă, una dintre formatoare­le proiectului, Jana Șveț, a vorbit cu tinerii din raion despre obstacolele cu care se pot confrunta în procesul de integrare pe piața muncii, despre problemele legate de anga­jarea în câmpul muncii, situații problema­tice cu care se confruntă tinerii în relațiile de muncă. În dialog cu tinerii, Jana Șveț a oferit informații despre rolul organizațiilor sindicale, importanța aderării la sindicate pentru o mai bună protecție a tinerilor, fa­miliarizarea acestora cu drepturile pe care le au la locul de muncă.

facebook.com

Precizăm că, în săptămâna curentă, alte două activități de instruire planificate în cadrul proiectului s-au desfășurat la Bălți și Telenești. Pe parcursul anului sunt planificate 10 astfel de întruniri în diferite localități, la care vor participa diferiți ac­tori locali care sunt dispuși să se implice. De exemplu, la Ștefan Vodă partener a fost Incubatorul de afaceri, iar la Telenești s-a implicat activ reprezentantul CNSM din teritoriu.

Menționăm că proiectul „Drepturile ti­nerilor la locul de muncă” urmărește rea­lizarea mai multor obiective, printre care: perfectarea materialelor informative și didactice pentru formatori și absolvenții care se pregătesc pentru piața muncii; or­ganizarea și desfășurarea mai multor ore informative în diferite zone ale țării; medi­atizarea informației despre beneficiile ade­rării la sindicat în lumea muncii.

 

Lilia FRANȚ: „Sindicatul este alături de tineri în lumea muncii”

facebook.com

– Dna Franț, cât de interesați sunt tine­rii de a-și cunoaște drepturile muncii?

– La Bălți, de exemplu, ne-am întâlnit cu tineri care în curând vor absolvi universita­tea, o parte dintre ei deja activează în câm­pul muncii. Demult nu am mai văzut tineri care să conspecteze sau să-și facă notițe pe anumite subiecte și să se intereseze de anu­mite situații cu care s-ar putea confrunta și unde să apeleze în cazul în care vor consi­dera că nu li s-a respectat un drept sau altul. Au rămas cu ideea că sindicatul poate fi ală­turi de ei în lumea muncii și-i poate ajuta să le fie bine reprezentate drepturile.

– În ultima perioadă, mulți tineri nu mai acceptă munca la negru, cunos­când dezavantajele cu care vine acest flagel. În plus, inclusiv datorită impli­cării sindicatelor, în cazul în care în familie apare un copil, părinții se bu­cură de indemnizații considerabile, de asemenea, de concediu paternal. Dar de toate aceste beneficii se pot bucu­ra doar dacă activează legal, în baza contractului individual de muncă.

– În aceste trei activități pe care le-am avut, deși în număr mic, am întâlnit ti­neri care au cumva o reticență dacă să se încadreze sau nu în câmpul muncii. Este îngrijorător acest fapt și sper că, grație activităților noastre programate pentru anul curent, să reușim să le schimbăm gândirea în direcția pozitivă. Am planificat să le dăm participanților să completeze două chestio­nare: unul la început și altul la final de acti­vitate, anume pentru a vedea dacă s-a pro­dus acea mult așteptată de noi schimbare în gândirea generației tinere. Dar îmbucu­ră-tor este faptul că chiar de la bun început am întâlnit participanți care văd oportunitățile, doresc să fie angajați legal, își cu­nosc prețul și nu acceptă să fie exploatați.

– Care este rolul tinerilor în sindicate?

– Tinerii sunt promovați alături de cei care au o experiență bogată. E combinația care dă rezultate. A crescut numărul tinerilor implicați în proiecte sindicale, inclusiv numărul tinerilor implicați în organe deci­zionale la nivel de CNSM. Iar rolul lor este de a participa la realizarea strategiei sindica­telor cu viziunile proprii de abordare a pro­blemelor existente.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand