Procesul de avizare și aprobare a proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din ţara noastră va fi urgentat. Acest lucru l-a solicitat, zilele trecute, premierul Pavel Filip specialiştilor Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Potrivit reprezentanţilor Guvernului, experții aceluiaşi minister ar urma să asigure, într-un termen proxim, publicarea documentului sus-menţionat, pentru a fi supus consultărilor publice. Ministerul de profil urmează să desfăşoare şi o campanie amplă de comunicare, astfel încât populaţia să fie informată despre prevederile acestei reforme.
Conform autorilor, documentul a fost definitivat deja. Printre obiectivele principale ale acestei reforme se numără asigurarea unui sistem de pensii funcţional şi sustenabil, reducerea inechităților existente şi crearea unor condiţii atractive pentru cotizare la pensie.
De asemenea, reforma urmăreşte crearea unui nivel sporit de beneficii pentru cei asiguraţi, dar şi o guvernare transparentă, bazată pe capacități consolidate de administrare a sistemului în cauză.
Noul sistem are menirea de a asigura un grad mai înalt de echitate socială şi ca mărimea pensiilor să corespundă contribuţiilor achitate de beneficiari în bugetul asigurărilor sociale. Totodată, urmează să fie prevăzută aceeaşi vârstă de pensionare şi același stagiu de cotizare pentru diferite categorii de beneficiari şi să se renunţe la condiţiile privilegiate de pensionare pentru anumite categorii de salariați.
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi-au exprimat, de mai multe ori în ultimul timp, îngrijorarea în legătură cu faptul că factorii guvernamentali tărăgănează iniţierea discuţiilor publice pe marginea proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii. În consecinţă, există riscul ca timpul alocat pentru consultări să fie insuficient, iar documentul să fie pus în aplicare în pripă şi să nu reflecte punctul de vedere al tuturor părţilor interesate.