16 aprilie 2024
Chisinau
Social

Proiect de program pentru creșterea suprafețelor de terenuri agricole irigate

Loading
Social Proiect de program pentru creșterea suprafețelor de terenuri agricole irigate
Proiect de program pentru creșterea suprafețelor de terenuri agricole irigate
zdg.md

Seceta cruntă din primăvara acestui an a determinat Guvernul să ia tau­rul de coarne și să întreprindă măsuri mai hotărâte, ce se cereau a fi reali­zate mai demult. Este vorba despre intenția anunțată de reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de a elabora un program de sporire a accesului producătorilor agricoli la sisteme moderne de irigare.

Scopul acestui proiect agricol, după cum ne informează cei de la ministerul de resort, este de a identifica soluții pentru în­lesnirea accesului la apă și la sistemele de irigare al producătorilor agricoli.

Astfel, în conceptul proiectului sus-menționat vor fi incluse trei domenii de intervenție. Cel dintâi ține de extinderea suprafețelor de exploatații agricole conec­tate la sursa de apă prin intermediul siste­melor centrale de irigare pe seama creșterii gradului de exploatare a potențialului acestora.

Specialiștii ministerului de resort își mai propun să mărească suprafața exploatațiilor agricole irigate la scară mică în interiorul țării. Al treilea obiectiv se referă la consoli­darea cadrului normativ privind accesul la apă și exploatarea sistemelor de irigare.

 

Doar un procent mic

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are în prezent peste 2,2 milioane de hectare de terenuri agricole, din care doar 22,5 mii de hectare sunt irigate.

În cadrul unei consfătuiri cu fermierii și cu specialiști de la diferite structuri publice, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat că facili­tarea accesului la irigare este o necesitate imperativă. Ea este determinată de defici­tul de precipitații din primăvara anului cu­rent, dar care a devenit din ce în ce mai accentuat în ultimii ani.

În consecință, irigarea trebuie să devi­nă o componentă vitală pentru asigurarea dezvoltării durabile a sectorului agricol. Or, atât cultivarea legumelor, fructelor, a culturilor cerealiere și nutrețurilor, cât și creșterea animalelor, presupune acces per­manent la apă, consideră ministrul.

Astfel, extinderea dreptului fermierului de a folosi anumite surse de apă în scop de irigare devine esențială pentru creșterea productivității, dezvoltarea sectorului și sporirea rezistenței acestuia la schimbările climatice.

 

Asigurarea accesului la irigare este o necesitate imperativă pentru agricultură

 

Reprezentanții ministerului de resort ne mai informează că, după ce va fi definitivat conceptul acestui proiect agricol, în baza lui va fi solicitată finanțare de la Banca Mondială și de la potențiali donatori în ve­derea asigurării unei intervenții la timp.

Parlamentul a adoptat, la sfârșitul lu­nii trecute, o lege pentru modificarea mai multor norme, cu scopul de a asigu­ra accesul producătorilor agricoli la ape­le de suprafață. Astfel, fermierii vor avea acum dreptul să amplaseze prize de apă în apropierea râurilor și a lacurilor, iar nu­mărul actelor necesare pentru a obține o autorizație în acest sens va fi redus.

Totuși, legislația prevede că, în scop tehnologic piscicol, este interzisă eva-cuarea parțială sau totală a apei din ba­zinele de apă de folosință complexă, cu excepția situațiilor excepționale și în scopul depistării și eradicării bolilor la pești.

Cei care nu vor dori să respecte noi­le prevederi legale vor fi sancționați cu amenzi în mărime de 40-60 de unități convenționale, în cazul persoanelor fizice, și de 300-500 u. c. – dacă e vorba de per­soane juridice.

 

Moștenirea, valoroasă

Conform datelor oficiale, în țara noas­tră sunt în prezent 88 de sisteme de iri­gare construite încă în perioada sovietică. Dintre acestea, 10 au fost reabilitate în perioada 2010-2015 cu bani proveniți din donații americane.

Din celelalte 78 de sisteme, 15 sunt ges­tionate de asociații ale utilizatorilor de apă pentru irigare, iar restul – de autoritățile publice de resort. O parte din aceste siste­me nu sunt funcționale. Cele 88 de siste­me au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din țară.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand