9 October 2024
Chisinau
Social

Proiect de program naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi

Loading
Social Proiect de program naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi
Proiect de program naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi

incluziune

 

Un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Programului național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022 a fost elaborat şi prezentat, recent, spre consultare publică de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Potrivit autorilor, documen­tul propune o abordare intersectorială şi are scopul de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale acestei categorii de persoane în egală măsură cu ceilalţi cetăţeni în toate domeniile vieţii sociale. 

 

Necesitatea ca acest program să fie ela­borat a fost determinată de problemele cu care se confruntă în prezent cetăţenii în cauză şi aceea de a fi create condiţii in­dispensabile pentru implementarea Con­venţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de ţara noastră în 2010.

Obiectivele principale ale acestui pro­gram ţin de îmbunătăţirea accesului ce-tățenilor cu handicap la măsuri de pro­tecţie socială şi asigurarea dreptului la educaţie de calitate a copiilor şi tinerilor din această categorie în instituţii educaţi­onale incluzive. Documentul îşi mai pro­pune să sporească accesul persoanelor cu dizabilităţi la servicii medicale, de abilitare şi reabilitare şi creşterea ratei de ocupare în câmpul muncii.

 

Infrastructură de acces

 

Alte obiective importante se referă la crearea infrastructurii de acces la trans­port, informaţie şi comunicaţii, dar şi la acordarea suportului în exercitarea capaci­tăţii juridice şi garantarea accesului la jus­tiţie, creşterea nivelului de conştientizare de către populaţie cu privire la drepturile şi abilităţile persoanelor cu dizabilităţi.

Conform termenelor propuse pentru implementarea programului, în perioada 2017-2019, cele mai multe acţiuni se vor axa pe 

consolidarea cadrului instituţional şi a celui normativ în vederea asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în diferite domenii ale vieţii.

La etapa ulterioară, în perioada 2020-2022, majoritatea măsurilor preconizate se vor concentra pe îmbunătăţirea serviciilor destinate persoanelor cu dizabilităţi, creş­terea accesului la instituţiile publice şi de menire socială. De asemenea, va avea loc instruirea specialiştilor în diferite domenii specifice dizabilităţii, efectuarea de studii şi cercetări în această materie, precum şi organizarea de evenimente cu implicarea categoriei respective de persoane.

 

Consultări publice

 

Liniile prioritare de intervenţie ale aces­tui program pentru următorii şase ani au fost stabilite în urma consultărilor publice desfăşurate pe parcursul anului trecut cu reprezentanţii autorităţilor publice cen­trale şi locale, ai societăţii civile, mediului academic, precum şi cu participarea per­soanelor cu diferite tipuri de dizabilităţi.

Finanţarea acţiunilor prevăzute în pro­iectul acestui program se va efectua din contul şi în limitele alocaţiilor aprobate în bugetele autorităţilor publice implica­te, precum şi din alte surse. Costul de im­plementare a tuturor măsurilor incluse în acest program constituie aproape 38 mln. de lei în primul an şi peste 240 mln. de lei – în cel de-al şaselea an.

Cele mai multe mijloace financiare vor fi necesare pentru implementarea obiecti­velor ce vizează domeniile asistenţei socia­le, educaţiei şi sănătăţii, întrucât presupun crearea şi dezvoltarea de servicii noi, ac­cesibile şi incluzive, care să răspundă ne­cesităţilor reale ale persoanelor cu variate tipuri de dizabilităţi şi de diferite vârste.

Implementarea eficientă a acestui pro­gram va asigura respectarea drepturilor şi participarea persoanelor cu dizabilităţi la diferite procese care au loc în societate. Totodată, aceasta va crea oportunităţi mai bune de incluziune socială şi va contribui la realizarea, de către autorităţile statale ale ţării noastre, a angajamentelor naţionale şi internaţionale asumate în contextul obiec­tivelor strategice din domeniul asigurării drepturilor omului.

 

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand