18 February 2025
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Programarea concediului anual de odihnă. Garanţii privind concediul anual de odihnă

Loading
Cetăţeanul şi legea Programarea concediului anual de odihnă. Garanţii privind concediul anual de odihnă
Programarea concediului anual de odihnă. Garanţii privind concediul anual de odihnă
concediu

Foto: wp.com

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Programarea concediului anual de odihnă

 

guestion

De trei ani lucrez la o companie din telecomunicații. De fie­care dată, când doresc să plec în concediul anual, angajato­rul îmi acordă doar câte 14 zile. Doresc să aflu care poate fi durata minimă a unei părți din concediul anual?

 

Mihaela Gheciu, membră de sindicat, Chișinău

 

Potrivit art. 115, alin. (5) din Codul muncii, concediul de odihnă anual poate fi acordat integral sau, în baza unei cereri scrise a sala­riatului, poate fi divizat în părţi, una dintre care va avea o durată de cel puţin 14 zile calendaristice.

În același timp, legislația nu specifică durata celorlalte părți ale concediului de odihnă anual.

Însă acest fapt nu înseamnă că determinarea duratei celorlalte părți ale concediului de odihnă anual rămâne la discreția sau ține în exclusivitate de competența angajatorului.

Competențele angajatorului în acest sens sunt condiționate prin dispoziția art. 116 din Codul muncii, care prevede că, la progra­marea concediilor de odihnă anuale, se ţine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea de a fi asigurată buna funcţionare a unităţii. Mai mult decât atât, alin. (1) al aceluiași articol din Codul muncii dispune că programarea concediilor de odihnă anuale se face de angajator, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor.

Prin urmare, în asemenea cazuri, salariații-membri de sindicat își pot proteja drepturile și interesele prin intermediul sindicatelor în procesul de programare a concediilor de odihnă anuale, conform legislației în vigoare.

 

Garanţii privind concediul anual de odihnă

 

guestion

Sunt gravidă și în curând voi ieși în concediul de maternitate. În același timp, o mare parte din concediul anual nu l-am folosit. Doresc să aflu ce se întâmplă cu acesta dacă nu îl folosesc până a pleca în concediul de maternitate? Voi avea dreptul la el ulterior? Dacă da, până când?

 

Ilona Cerescu, Chișinău

 

Concediul de odihnă anual poate fi acordat femeii, în baza unei cereri scrise, atât înainte de concediul de maternitate, cât și imediat după el sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilu­lui, în conformitate cu art. 125 din Codul muncii. Cu alte cuvinte, concediul de odihnă anual nefolosit până la ieșirea în concediul de maternitate este garantat și acordat după revenirea din concediul de maternitate sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului. În acest caz, concediul de odihnă anual se acordă salaria­ţilor indiferent de vechimea în muncă în unitatea respectivă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand