Pe adresa redacţiei publicației „Vocea poporului” a parvenit, recent, o scrisoare din partea unui grup de cetăţeni din satul Buţeni, raionul Hânceşti, cu următorul conţinut:
„Suntem profund indignaţi de situaţia creată în urma incidentului ce a avut loc între un profesor de fizică şi un elev, pe 12 ianuarie 2015. La o lecţie de rezolvare a problemelor, elevul respectiv a fost foarte provocator. Incidentul a fost tratat altfel, iar în consecinţă profesorul a fost destituit.
E adevărat, copiii au tablete, telefoane, calculatoare, au diferite informaţii, privesc emisiuni. Copiii sunt greu de ținut în frâu. În multe familii, părinţii sunt plecaţi şi copiii au rămas singuri sau cu bunicii. Sunt copii de bani gata şi pentru ei şcoala nu prezintă nici interes şi nici valoare. Prin reproşuri, conduită inadecvată şi dezmăţ, provoacă profesorii. Ei au drepturi! Dar nu și obligații?
Însă care este situaţia profesorului? În faţa lui se află mass-media, ministerul, Secţia raională de învăţământ, direcţia şcolii şi părinţii. Cine îl apără pe el? Profesorul respectiv de fizică a muncit în şcoală din 1971. Noi toţi subsemnaţii – bunei şi părinţi – suntem elevii lui. El nu este în stare să lovească un elev cu pumnii. Mulţi ani a fost director al acestei şcoli. În acele timpuri, şcoala era printre primele în raion. Acum, în urma acestui caz stupid, a fost suspendat din funcţie.
Am rămas profund uimiţi, noi, părinţii, dar foarte mult suferă copiii. Profesorii sunt descurajaţi, umiliţi şi neputincioşi. A fost o provocare, dar cum să procedezi când elevul nu scrie, nu iese la tablă, răspunde zeflemitor, se joacă la tabletă sau telefon. E prea mare libertatea şi drepturile care sunt acum. Oare pentru astfel de copii nu sunt legi?
Noi cerem ca profesorul să fie restabilit în funcţie şi să revină din nou în clasă. Profesori ca dumnealui apar la distanţă de decenii. El cunoaşte foarte bine obiectul pe care îl predă, dar şi alte discipline, este un mare intelectual. Noi vrem să fie reabilitat şi să-i întoarcem bunul nume, iar copiilor noştri – un profesor calificat şi inteligent.
Rugăm insistent să investigaţi cazul. Avem toată încrederea şi speranţa în autoritatea ziarului. Aşteptăm o rază de lumină asupra acestui caz atât de neplăcut”.
Scrisoarea este semnată de 37 de persoane, printre care şi un profesor de la şcoala din satul Buţeni, raionul Hânceşti.
Din motive lesne de înţeles, redacţia ziarului „Vocea poporului” a decis sa se rezume la publicarea integrală a scrisorii.