Au ajuns la un consens, deocamdată. Profesorii renunță la protestele de amploare, așa cum au anunțat anterior. Asta pentru că, ne spune preșe-dintele Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, Dumitru Ivanov, salariile acestora vor fi majorate începând cu data de 1 septembrie.
Comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei s-a întrunit recent într-o nouă şedinţă, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Părţile au vorbit despre problemele din sistemul educaţie şi despre posibilităţile de depăşire a acestora. Printre principalele probleme au fost enumerate nivelul scăzut de salarizare a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor. Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură, şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient.
Mulțumiți și nu prea
În urma discuţiilor, părţile au convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic cu 11,3% începând cu 1 septembrie anul curent. Astfel, majorarea salariului unui profesor va constitui de la 333,9 la 621,4 lei, în funcție de vechimea în muncă și de gradul didactic, iar cea a salariului unui profesor cu studii medii de specialitate și a unui metodist cu studii superioare – de la 302,8 la 545,1 lei. Chiar și așa, sindicaliștii nu sunt pe deplin mulțumiți și spun că vor solicita noi negocieri.
„Sigur că nu suntem mulțumiți. Nu am fost de acord cu această majorare, pentru că trebuia să fie mult mai mare. Acum am acceptat, dar până la Anul Nou vom insista asupra unor noi negocieri pentru a stabili un salariu decent profesorilor”, a spus Dumitru Ivanov.
Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru trei luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ
94 de milioane de lei. În același timp, salariile cadrelor non-didactice vor crește cu 10%.
Prim-ministrul a menționat că în anul viitor această majorare salarială va costa bugetul aproximativ 1 miliard de lei.
„Atunci când există voință, problemele se rezolvă. Se rezolvă nu la proteste, ci în cadrul discuțiilor”, a subliniat Pavel Filip.
De asemenea, la insistența sindicatelor, în baza prognozei indicatorilor macroeconomici, Cabinetul de miniștri a aprobat noul cuantum al salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2017.
Acesta a fost stabilit la 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat în luna iulie a anului 2016. De menționat că această rectificare a și stat la baza majorării salariilor pentru cadrele didactice.
Criză de profesori
Dacă problema salariului a fost soluționată cât de cât, lipsa cadrelor didactice mai rămâne pe agenda autorităților. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în instituțiile de învățământ din RM sunt vacante aproape 2000 de locuri de muncă. Cei mai mulți profesori nu ajung în instituțiile de învățământ de la sate, iar una dintre cele mai grave se atestă în raionul Ungheni.
Direcţia raională Educaţie caută pentru noul an de studii 137 de profesori. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că au pregătit şi în acest an programe de susţinere a tinerilor specialişti pentru a-i încuraja să se angajeze în şcolile din sate. Tinerii specialişti care au absolvit universitatea şi acceptă să predea în şcolile din sate primesc o indemnizaţie de 30 de mii de lei, iar cei care au absolvit colegiul – 24 de mii de lei.
În total, în şcolile şi liceele din Republica Moldova activează în jur de 25 de mii de specialişti.