3 iulie 2024
Chisinau
Social

Profesorii, remunerați în funcție de performanțe

Loading
Social Profesorii, remunerați în funcție de performanțe
Profesorii, remunerați în funcție de performanțe
profesor-elevi

Foto: adevarul.ro

 

Profesorii ar putea fi remunerați în funcție de performanță. Proiectul noii metodologii de salarizare în învăță-mântul general este pus în discuții pu­blice cu managerii și cadrele didactice de la licee, gimnazii și grădinițe. Astfel de discuții au avut loc în Chișinău, iar acum se desfășoară în provincie.

 

Interesați cum vor fi evaluați indicatorii de performanță

 

Cadrele didactice care au participat la întrunire se arată interesate în primul rând de indicatorii de performanță în baza că­rora va fi calculat salariul, referindu-se in­clusiv la numărul de elevi în clasă, gradul didactic, formarea continuă, numărul de ore predate de profesori etc. Deși în Codul muncii și în Codul educației sunt stipula­te condițiile și obligativitatea dezvoltării profesionale, unii pedagogi susțin că achi­tă din propriul buzunar participarea la cursuri.

 

MMPSF: Proiect important

 

Solicitată de ziarul „Vocea poporului”, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Fa­miliei (MMPSF), Stela Grigoraș, ne-a spus că, pentru moment, sunt în proces de lucru două inițiative în acest sens.

„Aici nu ne referim doar la pedagogi. Vorbim despre toată lumea care este finanțată din bugetul public. Chiar dacă pedagogii sunt importanți și constitu­ie o prioritate pentru noi, avem  și alți profesioniști care trebuie să fie tratați în aceleași condiții echitabile. De aceea, deja am venit cu un proiect de concept de re­formare a sistemului de salarizare, care a fost discutat în grupul lărgit, creat pe lângă MMPSF, cu implicarea sindicatelor, patro­natelor și a altor parteneri sociali. În pa­ralel, Ministerul Educației vine cu o nouă 

metodologie. Este o viziune, un concept la această etapă, o nouă metodologie de salarizare a cadrelor didactice, care oferă posibilitatea de a motiva persoanele pe bază de meritocrație și a indicatorilor de performanță. Sunt două inițiative com­plementare, pentru că sistemul pe care îl propunem noi ca minister va fi unul fix pentru toate sectoarele, apoi fiecare sec­tor va veni cu indicatorii de performanță care sunt specifici pentru sectorul dat. Ministerul Educației este deja cu un pas înaintea celorlalte instituții”, a relevat Stela Grigoraș.

 

Sindicaliștii critică inițiativa Ministerului Educației

 

„Actuala conducere a Ministerului Edu-cației nu totdeauna găsește timp să orga­nizeze consultări cu sindicatul și face niște declarații pe alocuri negândite și nechibzu­ite. O să reluăm aceste negocieri, pentru că suntem parteneri sociali și avem convenție colectivă de muncă  semnată pe următo­rii cinci ani. Noi trebuie să înaintăm pas cu pas pentru a îmbunătăți starea de lucruri”, ne-a spus președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldo­va, Dumitru Ivanov.

Potrivit acestuia, conținutul formulei pe care o propune Ministerul Educației nu îl cunoaște nimeni.

„Fiecare conducător de instituție și mi­nisterul pot să vadă performanța în fe­lul  său. Noi o să ne așezăm la masa de negocieri și o să discutăm și, dacă indi­catorii stabiliți drept performanță vor fi nechibzuiți, nu vom ceda. În primul rând, noțiunea de performanță și conținutul ei, mecanismul de evaluare nu a fost stabilit de nimeni în țară. Guvernanții ar putea să meargă pe o cale mai dură și să stabileas­că niște performanțe pe care poate să nu le obțină nici 90% dintre angajați. Sunt de acord că performanțele trebuie să existe, să fie o calitate a educației, dar atât timp cât se plătește un astfel de salariu, nici nu poate fi vorba despre acest lucru”, a con­chis Dumitru Ivanov.

Consultările publice cu privire la noua formulă de salarizare vor continua pe par­cursul lunii mai.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand